Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie en Organisatie

it en netwerken

6 IT en netwerken

Heb je interesse in de verschillende facetten van IT? Of wil je zelf software ontwikkelen? Ben je goed in probleemoplossend denken? Dan is de richting IT en netwerken iets voor jou!

Na deze opleiding kan je aan de slag in de administratieve informaticaafdeling van een bedrijf of een non-profit organisatie. Je zal software aanpassen en ontwikkelen, opleidingen geven, communiceren met ondernemingen of helpdesks en computergebruikers ondersteunen en begeleiden.

De klemtoon ligt op het beheren van computerapparatuur en -programma’s, het efficiënt oplossen van probleemsituaties, het optimaliseren van informatieverwerking en programmeren. Je leert de systeemeenheid en de belangrijkste randapparatuur kennen. Je stelt de onderdelen van een computer samen, installeert en configureert die zodat alles optimaal werkt. Je maakt kennis met een netwerk en leert het installeren, beheren en beveiligen.

Je ontdekt de mogelijkheden van verschillende toepassingsprogramma’s. Je kennis van kantoortoepassingen zoals tekstverwerking, elektronisch publiceren en presenteren, rekenblad en agenda- en taakbeheer worden verder uitgebouwd. Je leert op een efficiënte manier objectgeorïenteerd software ontwikkelen en aanpassen aan de noden van de klant. Je zal een relationele databank opbouwen, bevragen en beheren. Tenslotte zal je ook een website leren maken en beheren.

Tijdens deze opleiding krijg je een mix van zowel praktische als bedrijfsmatige aspecten van het IT-gebeuren. Door bedrijfsbezoeken, voordrachten van ondernemers en tal van projecten trachten we om vanuit de praktijk het ICT gebeuren in bedrijven te kaderen.

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Ondernemen en IT volgden. Andere vooropleidingen zijn individueel te bekijken.

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.

Lestabel

6de jaar
Godsdienst 2
Nederlands 3
Frans 3
Engels 3
Wiskunde 4
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Natuurwetenschappen 1
Lichamelijke opvoeding 2
Ondernemend project 2
Toegepaste informatica 10
Stage 2
TOTAAL 34

Uitleg vakken

Het vak toegepaste informatica omvat verschillende onderdelen:

- In beheer van computersystemen en netwerken leer je de systeemprogrammatuur gebruiken voor het installeren en configureren van de pc en voor het schijf- en bestandsbeheer. Je maakt ook kennis met de infrastructuur van een netwerk dat je leert installeren, beheren en beveiligen. Ook administratieve taken en een aangepaste ict-houding, die nodig zijn voor het goed beheer van een netwerk, komen in de lessen geïntegreerd aan bod.

- In gebruik en beheer van kantoortoepassingen leer je werken met verschillende toepassingsprogramma’s voor onder meer het verwerken van teksten, het elektronisch publiceren en presenteren- .

 

Bij softwareontwikkeling sta je stil bij verschillende vormen van programmeren om regelmatig terugkerende taken in een kantooromgeving te automatiseren. We gaan op een efficiënte manier objectgeorïenteerd software ontwikkelen. Je leert een relationele databank opbouwen, bevragen en beheren via SQL-statements. In het zesde jaar staat ook webdevelopment op het programma.

Leerlingen die inschrijven in deze richting moeten ook thuis beschikken over een voldoende krachtige PC om de leerstof te verwerken. Ze hebben een externe harde schijf van minimaal 250 gigabyte nodig.

Les in een vreemde taal

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin het mogelijk is om bepaalde vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een andere taal te volgen dan het Nederlands. Tijdens een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Op deze manier leer je al doende Frans of Engels. 

Wat nadien?

Na IT en netwerken kan je kiezen voor een afstudeerrichting in het hoger onderwijs zoals Applicatieontwikkeling, Systeem- en netwerkbeheer, Softwaremanagement, Multimedia- en communicatietechnieken en Logistiek management.

Ook andere bacheloropleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Door de grote vraag naar goed geschoolde informatici is er ook kans op onmiddellijke tewerkstelling na het zesde jaar. Je kan aan de slag als hulpsysteembeheerder of helpdeskmedewerker.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Onze leerlingen Economie en Organisatie leren niet alleen aan de schoolbanken. Zij verbreden hun blik met tal van binnen- en buitenschoolse activiteiten en projecten.

Ben je graag eens een vlieg bij deze leerlingen? Bezoek dan zeker hun pagina's op Facebook of Instagram.

Contact

Campus Patersstraat, Patersstraat 28, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Rianne Aerts