Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie en Organisatie

6 Accountancy en IT

Ben je van verschillende markten thuis? Heb je interesse in de bedrijfswereld en wil je je boekhoudkundige vaardigheden verder aanscherpen? Ben je daarnaast geïnteresseerd in software-ontwikkeling en ben je goed in probleemoplossend denken? Dan is de richting Accountancy en IT iets voor jou.

Je krijgt een ruime bedrijfs-economische vorming gecombineerd met informatica en wiskunde. Er wordt dus verwacht dat je logisch, pragmatisch en analytisch kunt denken en ordelijk en nauwkeurig kunt omgaan met cijfers.

De bedrijfseconomische component van de opleiding bereid je voor op een functie in een boekhoudkantoor of een financiële afdeling van een bedrijf. Je leert een volledige boekhouding organiseren en uitvoeren, maar ook het beleidsteam van een onderneming bijstaan. Zo zal je ervaren hoe je goede investeringsbeslissingen kan nemen, kostprijsberekeningen kan maken en het personeelsbeleid kan ondersteunen.

De informaticacomponent leert je computerprogramma’s toepassen en ontwerpen, waardoor je ook wordt klaargestoomd voor een functie in de informatica-afdeling van een bedrijf.

In het bedrijfsleven zijn talen erg belangrijk, dus wordt een grondige beheersing van het Nederlands nagestreefd, samen met een praktische kennis van het Frans en het Engels.

Door nauwe contacten met ondernemingen toets je de theorie zoveel mogelijk aan de praktijk o.a. door bedrijfsbezoeken, voordrachten door ondernemers, tal van projecten, … Daarnaast krijg je in het zesde jaar de kans om stage te lopen in financiële of IT-afdeling van een bedrijf of in een boekhoudkantoor.

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Ondernemen en IT (Handel) of economie in ASO volgden. Andere vooropleidingen zijn individueel te bekijken.

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op het hoger onderwijs.

Lestabel

6de jaar
Godsdienst 2
Nederlands 3
Frans 3
Engels 3
Wiskunde 4
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 1
Bedrijfseconomie 6
Toegepaste informatica 6
Stage 2
TOTAAL 34

Uitleg vakken

In het vak bedrijfseconomie maak je kennis met de werking van een handelsonderneming. Je bestudeert commerciële en administratieve verrichtingen en diept de boekhouding van een bedrijf volledig uit. Je leert ook het beleid van een onderneming bepalen. Tenslotte komen ook diverse wetgevingen en algemene economie aan bod.

Bij toegepaste informatica leer je programmeermethoden en –technieken voor het oplossen van computerproblemen. Zo verwerf je een grondige kennis van bedrijfsgerichte informaticatoepassingen. Ook het beheer van netwerken, elektronische communicatie, webdesign e.a. komen in dit vak aan bod.

Les in een vreemde taal

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin het mogelijk is om bepaalde vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een andere taal te volgen dan het Nederlands. Tijdens een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Op deze manier leer je al doende Frans of Engels. 

Wat nadien?

De meeste leerlingen maken na het zesde jaar Accountancy en IT de keuze voor een professionele bacheloropleiding in het studiegebied Bedrijfsmanagement of Informatica. Zo kan je onder meer doorstromen naar de opleiding Accountancy-fiscaliteit, Financie- en verzekeringswezen, Toegepaste informatica en Marketing.

Ook andere bacheloropleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Onze leerlingen Economie en Organisatie leren niet alleen aan de schoolbanken. Zij verbreden hun blik met tal van binnen- en buitenschoolse activiteiten en projecten.

Ben je graag eens een vlieg bij deze leerlingen? Bezoek dan zeker hun pagina's op Facebook of Instagram.

Contact

Campus Patersstraat, Patersstraat 28, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Rianne Aerts