Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappij en welzijn

6 Defensie en Veiligheid

Heb je er altijd al van gedroomd om één van de veiligheidssectoren te versterken? Ben je geïnteresseerd in wetgeving? Sportief aangelegd? Gemotiveerd om aan je conditie te werken? Kies dan voor de opleiding Defensie en Veiligheid en verdiep je in het werk van Defensie, de brandweer, cipiers en politie gedurende deze tweejarige opleiding. 

Deze opleiding wordt in de Kempen exclusief aangeboden door Heilig Graf Turnhout. Het is de enige manier om binnen het secundair onderwijs specifieke vaardigheden te verwerven in functie van de veiligheidssectoren.

Doelgroep

Je hebt je vierde jaar ASO, KSO of TSO succesvol afgerond. Andere vooropleidingen zijn individueel te bekijken.
Je bent onderdaan van een lidstaat van de EER, medisch geschikt en in het bezit van een blanco strafregister.

Finaliteit

Aan het einde van het zesde jaar heb je kennisgemaakt met verschillende veiligheidsberoepen waaronder Defensie, bewaking, brandweer en politie. Daarbij heb je, mits het succesvol afleggen van alle modules, ook een bekwaamheidsattest bewakingsagent op zak naast je diploma.
Direct aan de slag in de veiligheidssector of toch nog verder studeren? Met jouw diploma Defensie en Veiligheid zijn beide mogelijk. 

Lestabel

6de jaar
Godsdienst 2
Aardrijkskunde 1
Toegepaste Natuurwetenschappen 3
Engels 2
Frans 2
Geschiedenis 1
Lichamelijke opvoeding 2
Nederlands 3
Wiskunde 3
Defensie en veiligheid: veiligheidstechnieken:
- Recht 3
- Lichamelijke opvoeding 2
- Stage veiligheidstechnieken 4
- Mens en maatschappij 2
- Zelfverdediging 1
- Veiligheidstechnieken Private veiligheid 1
TOTAAL 32

Uitleg vakken

Binnen de opleiding Defensie en Veiligheid komt, naast het richting-specifieke gedeelte, ook de algemene vorming uitgebreid aan bod. Je vindt dan ook vakken als Frans, wiskunde, Engels, aardrijkskunde en nog vele andere terug in het vakkenoverzicht. Lichamelijke Opvoeding zal vanwege het sportieve karakter van de richting extra vertegenwoordigd zijn met ongeveer 4 lesuren per week. 

Naast je diploma zal je tijdens jouw opleiding ook verschillende belangrijke attesten, getuigschriften en certificaten kunnen behalen. Tijdens je zesde jaar kan je je bovendien al inschrijven voor toelatingsproeven van jouw keuze waardoor je mogelijks direct na de zomervakantie al aan de slag kan binnen de sector van jouw keuze.

ZAP staat voor zelfstandig, actualiteit en project. Hier ga je met anderen kritisch in debat over de actualiteit en leer je fake nieuws herkennen. Daarnaast werk je zelfstandig aan een onderzoeksproject rond een zelfgekozen thema. Stapsgewijs leer je bronnen zoeken en verwerken en je onderzoek te koppelen aan eigen veldwerk.

Uiteraard is het de bedoeling dat je al de geziene theorie ook eens aan de praktijk gaat toetsen. Observatieactiviteiten in het gevangeniswezen en bij de politie zijn dan ook een perfecte praktische aanvulling op wat je op de schoolbanken hebt geleerd. Daarnaast zullen ook diverse cursussen, briefings en inleefmomenten jou helpen je een realistisch beeld te vormen van de beroepen en een weloverwogen toekomstgerichte keuze te maken als je afstudeert. Je zal tijdens de opleiding niet enkel les krijgen van jouw leerkrachten; er zal ook voldoende ruimte voorzien worden voor lessen door ervaringsexperten. Militairen, mensen uit de politiewereld, de brandweer, … allemaal zullen ze tijdens jouw opleiding aan bod komen. Ten slotte hebben we ook enkele dynamische vakspecifieke leerkrachten voor wie de bewakingswetgeving al lang geen geheimen meer heeft. Zij zullen jou met veel plezier de fijne kneepjes van de wetgeving uitleggen en je wijzen op je rechten en plichten.  

Wat nadien?

Eens afgestudeerd beschik je over je diploma secundair onderwijs en je basisattest bewakingsagent. Je kan je daarna focussen op een specifiek veiligheidsberoep bij Defensie, de bewakingssector, de brandweer, de gevangenissen of bij politie. 

Wil je jezelf na de opleiding nog verder verdiepen in een sector van jouw keuze? Dat kan! Via selectieprocedures kan je kandideren voor het veiligheidsberoep van jouw dromen om je vervolgens via interne opleiding(en) nog verder in de sector verdiepen. 

Ben je na het zesde jaar nog niet klaar met de schoolbanken? Geen probleem! In de loop van de opleiding komen ook mogelijke vervolgopleidingen aan bod die perfect aansluiten bij jouw diploma Defensie en Veiligheid. 

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen Veiligheid!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit fijne, warme studiegebied.

Contact

Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Maud Somers