Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappij en Welzijn

5-6 Sociale en technische wetenschappen

Wil je sociaal vaardig worden, heb je aanleg en interesse voor sociale wetenschappen en natuurwetenschappen en wil je op een creatieve manier met en voor mensen werken? Dan voel je je ongetwijfeld thuis in de richting Sociale en technische wetenschappen (STW). Je krijgt een brede vorming op sociaal en wetenschappelijk vlak. De mens en zijn omgeving zijn de invalshoek. De wetenschappen worden niet zuiver abstract en theoretisch benaderd, maar verwijzen regelmatig naar concrete toepassingen.

Tijdens integrale opdrachten ga je sociaalwetenschappelijke en natuurwetenschappelijke onderwerpen bestuderen, een activiteit voor verschillende doelgroepen organiseren, een mondelinge presentatie geven, een maaltijd voor een groep plannen en bereiden en je eigen studieloopbaan in handen nemen.

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Sociale en technische wetenschappen volgden. Andere vooropleidingen zijn individueel te bekijken.

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op het hoger onderwijs.

Lestabel

6de jaar
Godsdienst 2
Nederlands 4
Frans 3
Engels 2
Wiskunde 3
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 5
Sociale wetenschappen 4
Integrale opdrachten 7
TOTAAL 34

Uitleg vakken

Natuurwetenschappen bestudeert zowel thema’s uit de biologie, de chemie als de fysica. Onderzoekend ontdekken we de geheimen van de natuurwetenschappen. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn vertering, magnetisme, kernfysica, voortplanting, genetica, bewegingsleer, elektriciteit …Naast de theoretische verwerking van de leerstof wordt er wekelijks één lesuur geëxperimenteerd in het labo.

Bij sociale wetenschappen staat de mens centraal. Via interactieve werkvormen, theorie, oefeningen en onderzoek verwerf je vaardigheden en inzichten in onder andere de ontwikkeling van de mens in de verschillende fasen, het menselijk gedrag en interacties, passend communiceren in verschillende situaties, pedagogische handelen…

Tijdens integrale opdrachten ga je jezelf oefenen in vier competenties namelijk analyseren, organiseren, presenteren en reflecteren. Deze vaardigheden worden geoefend door het uitvoeren van vakoverschrijdende projecten. Je moet vaak in groep werken om zo door samenwerking een goed resultaat te bekomen. In tegenstelling tot de tweede graad neemt het vak voeding nu een kleiner aandeel in. Enkele voorbeelden van projecten: workshops organiseren en begeleiden in lagere scholen, project rond dementie uitwerken, een informatief project uitwerken, lunchbeat organiseren tijdens de middagpauzes, wijn maken, politieke markt organiseren, budgetbeheer op kot en in de samenleving, inleefmoment bij een organisatie die kansarmoede bestrijdt, Gent studentenstad, maken van een TV programma …

In Beeld

Wat nadien?

Na Sociale en technische wetenschappen heb je de keuze uit verschillende professionele bachelors zoals een opleiding tot leraar in het Kleuter-, Lager of Secundair onderwijs. Je kan ook kiezen voor een opleiding Voedings- en dieetkunde, Ergotherapie, Verpleegkunde of Vroedkunde. Toegepaste psychologie, Sociaal werk en Orthopedagogie zijn ook veel gemaakte keuzes.

Ook andere bacheloropleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een zevende specialisatiejaar (Se-n-Se) te volgen, zoals Leefgroepenwerking, Internaatswerking, Animatie in de ouderenzorg,  Tandartsassistent(e), Integrale veiligheid of Esthetische lichaamsverzorging zonder vooropleiding.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen van Personenzorg!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit fijne, warme studiegebied.

Contact

Campus Klinkstraat, Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Nathalie Van Cauwenberghe