Overslaan en naar de inhoud gaan

6 Beeldende vorming

Studiedomein: KUNST EN CREATIE

Deze opleiding biedt een mooi evenwicht tussen kunstvakken en algemene vakken. Je krijgt naast een artistieke opleiding een goede talenstudie en een wiskundige training.Binnen beeldende vorming staat de ontwikkeling van de persoonlijkheid voorop.

Je leert in deze studierichting kritisch observeren, analyseren en jezelf uitdrukken. Ideeën, boodschappen en gevoelens zal je leren vertalen via traditionele en digitale media. 

Culturele uitstappen, tentoonstellingsbezoeken, projecten en lezingen vullen je praktijkervaringen aan en verrijken je eigen creaties. 

Een ruime artistieke interesse in kunst en cultuur is een must.

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Beeldende en architecturale vorming (BAV) volgden. Leerlingen uit ASO-richtingen en sommige TSO-richtingen kunnen ook instromen.

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op het hoger onderwijs.

Lestabel

6de jaar
Godsdienst 2
Nederlands 4
Frans 3
Engels 2
Wiskunde 3
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 2
Kunstgeschiedenis 2
Kuntinitiatie 1
Beeldende vorming
> Grafiek/Beeld en digitale media 5
> Ruimtelijk werk 3
> Schilderen/Waarnemingstekenen 3
TOTAAL 34

Uitleg vakken

Het vak kunstgeschiedenis belicht in hoofdzaak het groeiproces van de ‘beeldende kunsten’ (architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst) vanaf de oudheid tot vandaag. In het vijfde jaar volg je dit proces tot eind 19de eeuw en in het zesde jaar ligt de nadruk op de 20ste eeuw. Je krijgt een theoretische onderbouw en leert de meest representatieve kunstwerken visueel herkennen en situeren

Kunstinitiatie is een theoretische voedingsbodem voor de praktijkvakken. Deze vakken vormen de basis voor de algemene ontwikkeling op het gebied van kunst en actualiteit. Je gaat als kunst-leerling regelmatig op studiereis om indrukken en inspiratie op te doen. Deze indrukken worden gekaderd binnen kunstinitiatie. Tijdens de lessen gaat aandacht naar persoonlijke ontwikkeling en kritische ingesteldheid. Dit zijn onontbeerlijke eigenschappen voor de uitvoering van de GIP-opdracht.

(Waarnemings)tekenen vormt de basis van alle praktijkvakken. Je maakt kennis met verschillende dragers en technieken om organische en geometrische onderwerpen in een tweedimensionaal vlak te brengen. In vergelijking met de tweede graad worden de opdrachten complexer, meer ateliergericht en persoonlijker. Leren kijken, voelen en interpreteren staan centraal. Deze tekentaal vraagt een dagelijkse inspanning en is nodig om eigen ideeën te kunnen visualiseren.

In de derde graad zijn verschillende vakken onderdeel van je geïntegreerde proef (GIP). De geïntegreerde proef is een opdracht die je op een zelfstandige, persoonlijke en gemotiveerde wijze uitvoert. Het procesmatige karakter en de regelmatige contacten met je mentor dragen bij tot een persoonlijke ontwikkeling van jezelf en je werk. De GIP-resultaten van alle kunstafdelingen worden samengebracht in een tentoonstelling.

In wiskunde bouwt men verder op het leerprogramma van Beeldende en architecturale vorming uit de tweede graad. Bij de taalvakken is er veel aandacht voor taal als vorm van communicatie en expressie, met een ruim aanbod literatuur bij Nederlands.

Beeldende vorming is de verzamelnaam van de vakken grafiek, ruimtelijk werk en schilderen. De nadruk ligt hier op het hanteren van de beeldtaal als expressie- en communicatiemiddel. Door het gebruik van verschillende materialen en technieken vergroot je je uitdrukkingsmogelijkheden.

In het vak beeld en digitale media ga je de dialoog aan tussen beeld en digitale beeldbewerking. Beelden worden gecreëerd en/of verwerkt via fotografie, video, Photoshop... Er is daarbij steeds een link met de andere praktijkvakken. 

Les in een vreemde taal

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin het mogelijk is om bepaalde vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een andere taal te volgen dan het Nederlands. Tijdens een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Op deze manier leer je al doende Frans of Engels. 

Wat nadien?

Door het artistieke en algemeen vormende karakter biedt Beeldende vorming een uitstekende voorbereiding op het behalen van een masterdiploma binnen Audiovisuele en beeldende kunst, zoals Animatiefilm, Fotografie, Grafisch ontwerp en Vrije kunsten.

Meer theoretische richtingen zoals Kunstwetenschappen behoren ook tot de mogelijkheden. Uiteraard zijn ook bachelor- en masteropleidingen in andere domeinen haalbaar, afhankelijk van je interesse en inzet. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen Beeldende kunsten!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit artistieke studiegebied.

Contact

Campus Patersstraat, Patersstraat 28, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Daan Buys