Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik vind het fijn dat een studierichting veel denkwerk vraagt. Ik leer graag dingen die niet meteen zichtbaar zijn en die je moet kunnen begrijpen. Ik wil aan de slag gaan met grote stukken theorie en leer door vragen te stellen en zelf dingen uit te zoeken. Ik vind het fijn dat we niet alleen maar uit boeken leren, maar ook zelf dingen kunnen onderzoeken, gebonden aan mijn studiegebied. 

Herken jij jezelf hierin? Dan zit je goed in de tweede graad DGD

3-4 Maatschappij en welzijnswetenschappen

Studiedomein: Maatschappij en welzijn
Finaliteit: Domeingebonden doorstroom hoger onderwijs (DGD)

Ik kies Maatschappij en welzijnswetenschappen binnen de DGD-finaliteit, want ik …

  • heb interesse in de ontwikkelingspsychologie van kinderen, jongeren en volwassenen;
  • wil meer weten over de maatschappij en de mens in zijn omgeving;
  • hou van sociale wetenschappen;
  • ben klaar om te filosoferen en om kennis te maken met het filosofische denken; 
  • ben benieuwd om mijn eigen interesses of talenten te ontwikkelen;
  • ben bereid om grote pakketten leerstof te verwerken.

Deze studierichting staat voor:

Theorie

In deze opleiding ligt de nadruk op de grote pakketten theorie die je te verwerken krijgt. Je leert over ideeën, concepten en theorieën. Je studeert graag en bent benieuwd naar de ‘waarom’ en ‘hoe’ van dingen door informatie te verzamelen en samen dingen te ontdekken. Hierbij vormt je eigen leefwereld steeds het uitgangspunt.

Samenleving

Je bent benieuwd naar hoe mensen samenleven, welke regels en gewoontes we hebben en hoe we met elkaar communiceren. Je bekijkt hoe cultuur een invloed heeft op de samenleving. Je leert over het denken, voelen en handelen van jezelf en anderen en hoe dit verandert tijdens verschillende levensfases.

Kritisch denken

Je staat stil bij de wereld om je heen, je eigen gedachten en wat het betekent om te bestaan. Je bent nieuwsgierig en wil leren om goed na te denken over een beslissing die je neemt of een mening die je vormt. Je gaat aan de slag met wat jij wil leren of ontdekken. 

Wat leer je in deze studierichting?

  • Je krijgt een brede en diepe algemene basisvorming.
  • Je krijgt een groot pakket ontwikkelingspsychologie, waarin je leert hoe mensen veranderen en groeien gedurende hun hele leven.
  • Je krijgt een groot pakket sociologie, waarin je leert hoe mensen met elkaar omgaan.
  • Je leert theorieën en concepten van bepaalde sociologen, psychologen en filosofen.
  • Je krijgt een goede portie natuurwetenschappen, wiskunde, Nederlands en Frans.
  • Je leert diepgaande vragen te begrijpen door erover na te denken en met elkaar te praten.
  • Je leert je eigen project te bedenken, voor te stellen en uit te werken.
  • Je krijgt een grondige theoretische basis die je voorbereidt op het hoger onderwijs.

Doelgroep

Je hebt een basisoptie in 2A gevolgd en je wil je voorbereiden op hoger onderwijs. Je moet in staat zijn om een groot pakket algemene vorming te verwerken dat op een theoretisch manier wordt aangeboden. Je scherpt je vaardigheden aan om leerstof van uiteenlopende aard op een vlotte manier in te studeren.

Je hebt een uitgesproken interesse in het domein Maatschappij en Welzijn waardoor je extra gemotiveerd bent voor de specifieke richtingsvakken.

Finaliteit

De meest logische vervolgopleiding in de derde graad is 'Welzijnswetenschappen'. Deze richting is een voorbereiding op zowel academische als professionele opleidingen in het domein welzijn. Door de brede algemene vorming heb je na het 6de jaar nog ruime keuze aan professionele bacheloropleidingen buiten dit domein.

Lessentabel

3de jaar 4de jaar
Godsdienst 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 3 3
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 3 3
Nederlands 4 4
Wiskunde 4 4
Filosofie 2 2
Sociologie en Psychologie 5 5
ICT 1 1
Artistieke vorming 1 1
PIT 1 1
TOTAAL 32 32

Vakken

Sociologie gaat over hoe mensen samenleven in groepen en gemeenschappen. Het onderzoekt waarom mensen bepaalde dingen doen, hoe ze met elkaar omgaan, en hoe samenlevingen werken. We bestuderen de waarden en normen die ons gedrag beïnvloeden wanneer we met anderen zijn. Psychologie daarentegen richt zich meer op individuen. Het gaat over hoe onze gedachten, gevoelens en gedragingen werken en waarom we ons op een bepaalde manier voelen of handelen.

Psychologie helpt ons ook te begrijpen hoe onze hersenen werken en hoe we emoties kunnen begrijpen en omgaan met uitdagingen zoals stress, angst of vreugde. We bekijken de ontwikkeling van de mens in verschillende levensfasen.

In filosofie onderzoek je vragen zoals: Wat is de mens? Wat is wetenschap? Wanneer doe je het goede? Filosofie helpt je om kritisch na te denken, vragen te stellen en verschillende standpunten te begrijpen. Tijdens de lessen maken we ook kennis met bekende filosofen zoals Plato en Descartes en leren we filosoferen.

Tijdens het vak ICT leer je op een efficiënte manier met de computer werken. Deze vaardigheden krijg je helemaal onder de knie wanneer je ze toepast in de opdrachten voor de verschillende vakken.

PIT staat voor persoonlijke interesse en talent. Hier ga je aan de slag met wat jij wil leren of ontdekken. Een nieuwe uitdaging, creatieve technieken, het leren van een taal, het exploreren van een boeiend thema, … het kan allemaal. Jij kiest, ontdekt en groeit!

Tijdens het vak artistieke vorming ontdek je de verrassende wereld van de kunst en je verrijkt deze met jouw eigen creaties en interpretaties. Verschillende aspecten komen aan bod: beeld, muziek, media, drama en dans.

Laptopproject

Lees meer over het laptopproject op onze school (Digisprong).

Wat nadien in Heilig Graf?

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Onze leerlingen Maatschappij en welzijn leren niet alleen aan de schoolbanken. Zij verbreden hun blik met tal van binnen- en buitenschoolse activiteiten en projecten.

Ben je graag eens een vlieg bij deze leerlingen? Bezoek dan zeker hun pagina's op Facebook of Instagram.

Contact

Campus Klinkstraat, Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Janne Vanden Hoof