Overslaan en naar de inhoud gaan

3-4 Bedrijf en organisatie

Studiedomein: Economie en organisatie
Finaliteit: Doorstroom hoger onderwijs / Arbeidsmarkt (D/A)

In de richting Bedrijf en organisatie combineer je theorie met praktijktoepassing. Je krijgt een stevige portie talen. Er is daarom extra ruimte om taalvaardigheden voor Engels en Frans te ontwikkelen en in te oefenen. Ook ICT-vaardigheden krijg je geïntegreerd aangeboden in elke les waardoor je vakinhouden leert aanvullen en versterken met de juiste digitale tools. In het vak bedrijfseconomie behandel je een waaier aan onderwerpen. Je leert over de consument en de producent in relatie tot de economische wereld, de organisatie van ondernemingsactiviteiten, boekhoudkundig en financieel beheer, personeelsbeheer, commercieel beheer en logistiek en transport en zo veel meer.

Naast het leren van deze theorie is er ruimte voor het aanleren van ondernemende vaardigheden zoals creativiteit, samenwerken, initiatief nemen en innovatief denken. Dit is van groot belang in een maatschappij die steeds sneller verandert. Kortom, je doet aan ondernemend leren en leert ondernemen.

Wie ben jij?

Je hebt een oprechte interesse in bedrijfswetenschappen. Je wil graag meer inzicht verwerven in de algemene economie en die eveneens toegepast zien in levensechte situaties. Je wil daarbij competenties ontwikkelen met betrekking tot het ondersteunen van boekhoudkundige, commerciële en HR-activiteiten. Ook talen vind je een waardevolle en aangename afwisseling in het vakkenpakket. De combinatie van verschillende taalvaardigheden zie je als een kans om vlotter te leren communiceren. Je bent daarnaast op zoek naar een richting met een degelijke basisvorming. Je bent nieuwsgierig, leergierig en gemotiveerd. 

Je bent met andere woorden zo enthousiast dat je niet kan wachten om eraan te beginnen? Dan is dit de geknipte richting voor jou.

Doelgroep

Je hebt een basisoptie in 2A gevolgd. Je hebt een uitgesproken interesse voor het domein Economie en organisatie. Je geeft de voorkeur aan een opleiding waar theorie en praktijk elkaar in evenwicht houden. Je wil je enerzijds voorbereiden op professionele opleidingen hoger onderwijs in dit domein maar je wil de leerstof  ook benaderen vanuit een praktische invalshoek.

Finaliteit

De meest logische vervolgopleidingen in de derde graad zijn 'Bedrijfsorganisatie' of 'Commerciële organisatie'.  Deze richtingen bereiden je voor op specifieke professionele bacheloropleidingen in het domein Economie en op diverse SE-N-SE-opleidingen. Door de praktijkgerichte aanpak kan je na het middelbaar ook aan de slag als Boekhoudkundig assistent, HR assistent of Commercieel assistent.

Lessentabel

3de jaar 4de jaar
Godsdienst 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Engels 3 3
Frans 3 3
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 2 1
Nederlands 4 4
Wiskunde 3 3
Bedrijfseconomie 8 9
EO+ 1 1
DIGI-werking 2 2
TOTAAL 32 32

Vakken

In de richting Bedrijf en organisatie hechten we veel belang aan jouw eigenheid. Met het speciaal opgerichte vak EO+ werk je aan zelfinzicht/zelfreflectie en kan je rekenen op een passende (geïndividualiseerde) aanpak waarbij remediëring, verdieping en verbreding een duurzame plaats krijgen in het lessenrooster. Met vast ingebouwde contactmomenten tussen leerlingen en leerkrachten wordt er op een doeltreffende manier tegemoet gekomen aan de noden van de leerling.

In het vak DIGI-werking leer je niet alleen efficiënt werken met het Office 365-pakket. Ook andere interessante tools nemen we onder de loep, zoals videobewerking. Op die manier versterk je niet alleen je ICT-kennis, maar leer je dit ook zinvol gebruiken voor verschillende bedrijfsgeralateerde doeleinden. Je werkt aan een voorsprong op digitaal vlak!

Les in een vreemde taal

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin het mogelijk is om bepaalde vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een andere taal te volgen dan het Nederlands. Tijdens een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Op deze manier leer je al doende Frans of Engels. 

Laptopproject

Lees meer over het laptopproject op onze school (Digisprong).

Wat nadien in Heilig Graf?

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Onze leerlingen Economie en organisatie leren niet alleen aan de schoolbanken. Zij verbreden hun blik met tal van binnen- en buitenschoolse activiteiten en projecten.

Ben je graag eens een vlieg bij deze leerlingen? Bezoek dan zeker hun pagina's op Facebook of Instagram.

Contact

Campus Patersstraat, Patersstraat 28, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Rianne Aerts