Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik vind het fijn dat in mijn studierichting grote stukken theorie verwerkt moeten worden. Ik ben graag bezig met abstracte ideeën die je echt moet begrijpen. We leren door zelf dingen uit te zoeken en vragen te stellen met een kritische blik, wat perfect bij me past omdat ik van nature nieuwsgierig ben. Deze manier van leren, die zowel diepgaand als breed is, bereidt me goed voor op de universiteit of hogeschool. Daar kan ik me specialiseren in onderwerpen die me echt interesseren en mijn onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen.

Herken jij jezelf hierin? Dan zit je goed in de derde graad DGD!

5-6 Welzijnswetenschappen

Studiedomein: Maatschappij en welzijn
Finaliteit: Domeingebonden doorstroom hoger onderwijs (DGD)

Ik kies Welzijnswetenschappen binnen de DGD-finaliteit, want ik …

  • wil meer weten over de maatschappij en de mens in zijn omgeving;
  • heb interesse in de gevorderde ontwikkelingspsychologie van kinderen, jongeren en volwassenen;
  • heb een abstract denkvermogen;
  • wil het gedrag van de mens onderzoeken;
  • ben benieuwd naar de rechtsstructuur en juridische vormgeving;
  • ben klaar om dieper in te gaan op het filosofische denken; 
  • heb zin om wetenschappelijk onderzoek te doen;
  • ben bereid om grote pakketten leerstof te verwerken.

Deze studierichting staat voor:

Theorie

In deze opleiding ligt de nadruk op de grote pakketten theorie die je te verwerken krijgt. De leerstof wordt aangeboden op een abstracte manier. Je leert over ideeën, concepten en theorieën waar je zelf mee aan de slag gaat. Hierbij vormt je eigen leefwereld
steeds het uitgangspunt. Deze opleiding bereidt je voor op de universiteit of hogeschool.

Samenleving

In deze opleiding staat de mens, zijn gedrag en zijn plaats in de samenleving centraal. Je gaat dieper in op concrete thema’s rond communicatie, sociaal recht, politiek, pedagogie en psychologie. Je zal hierrond een begrippenkader ontwikkelen en leren om kritisch je eigen mening te vormen. Alles wat je leert wordt toegepast op één domein, namelijk dat van maatschappij en welzijn.

Kritisch denken

Je werkt graag samen met anderen om op zoek te gaan naar antwoorden. Je durft jezelf vragen stellen en je filosofeert over de mens, de wereld rondom je, geluk en de zin van het leven. Je leert om op een wetenschappelijke basis onderzoek te voeren naar iets waar jij zelf benieuwd naar bent. In deze richting leer je naast anderen ook jezelf kennen.

Wat leer je in deze studierichting:

  • Je krijgt een brede en diepe algemene basisvorming als voorbereiding op het hoger onderwijs.
  • Je krijgt een zeer uitgebreid pakket sociale en gedragswetenschappen.
  • Je leert theorieën en concepten van bepaalde sociologen, psychologen en filosofen.
  • Je krijgt een goede portie natuurwetenschappen, wiskunde, Nederlands en Frans.
  • Je ontdekt en ontwikkelt je eigen talenten.
  • Je leert op een wetenschappelijke manier onderzoek voeren. 

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Maatschappij- en welzijnswetenschappen of Humane wetenschappen volgden. Vanuit een andere DO- of DGD-opleiding instappen kan indien je bereid bent je bij te werken voor de richtingsspecifieke vakken.

Finaliteit

Deze opleiding bereidt voor op het hoger onderwijs. Je behaalt onderwijskwalificatie 4.

Lestabel

5de jaar 6de jaar 6de jaar
(2024-2025) (2025-2026)
Godsdienst 2 2 2
Aardrijkskunde 1 1 1
Engels 3 3 2
Frans 3 2 2
Geschiedenis 1 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2 2
Nederlands 4 4 4
Wiskunde 3 3 3
Natuurwetenschappen 3 3 3
Statistiek - 1 2
Filosofie 2 2 2
Toegepaste sociale en gedragswetenschappen 6 6 6
Project 2 2 2
TOTAAL 32 32 32

Uitleg vakken

Bij toegepaste sociale en gedragswetenschappen staat de mens centraal. Via interactieve werkvormen, theorie, oefeningen en onderzoek verwerf je vaardigheden en inzichten in onder andere de ontwikkeling van de mens in de verschillende fasen, het menselijke gedrag en interacties, passend communiceren in verschillende situaties, pedagogische handelen …

In filosofie denk je na over vragen zoals: 'Hoe ziet een ideale wereld eruit? Kunnen we denken zonder een lichaam? Of wat is kennis?' Tijdens de lessen verkennen we de antwoorden van filosofen zoals Plato, Aristoteles en Descartes en leer je argumenteren.

Natuurwetenschappen bestudeert zowel thema’s uit de biologie, de chemie als de fysica. Onderzoekend ontdekken we de geheimen van de natuurwetenschappen. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn vertering, magnetisme, kernfysica, voortplanting, genetica, … Naast de theoretische verwerking van de leerstof wordt er ook geëxperimenteerd in het labo.

Statistiek is de wetenschap en de techniek van het verzamelen, bewerken, interpreteren en presenteren van gegevens. Dit vak geeft je een goede voorbereiding op latere studies.

Tijdens project krijg je de tijd om je eigen talenten en interesses te ontdekken en te gaan uitdiepen. Voorbeelden van projecten: workshops organiseren en begeleiden in lagere scholen, project rond dementie uitwerken, een informatief project uitwerken, lunchbeat organiseren tijdens de middagpauzes, wijn maken, politieke markt organiseren, budgetbeheer op kot en in de samenleving, inleefmoment bij een organisatie die kansarmoede bestrijdt …

Wat nadien?

Met een diploma Welzijnswetenschappen op zak kan je kiezen tussen verschillende professionele en academische bacheloropleidingen binnen de Sociale Wetenschappen en Natuurwetenschappen. Mogelijke academische opleidingen zijn Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Sociale gezondheidswetenschappen. Mogelijke professionele opleidingen zijn o.a. Toegepaste psychologie, Orthopedagogie, Verpleegkunde, Ergotherapie, Sport en bewegen, Pedagogie van het jonge kind, Onderwijs.

 

Ook andere bacheloropleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen van Personenzorg!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit fijne, warme studiegebied.

Contact

Campus Klinkstraat, Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Janne Vanden Hoof