Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik vind het fijn dat theorie op de voorgrond staat. Ik leer ook heel wat vaardigheden en denk graag na over de ideeën en theorieën, wat mij helpt om kritisch en onafhankelijk te denken. Deze manier van leren bereidt me uitstekend voor op het hoger onderwijs en langs deze weg behaal ik ook een beroepskwalificatie die mij toegang geeft tot de arbeidsmarkt.

Herken jij jezelf hierin? Dan zit je goed in de derde graad D/A

5-6 Gezondheidszorg

Studiedomein: Maatschappij en welzijn
Finaliteit: Doorstroom hoger onderwijs / Arbeidsmarkt (D/A)

Ik kies Gezondheidszorg binnen de D/A-finaliteit, want ik …

  • wil meer te weten komen over hoe ik mensen de juiste hulp kan bieden om gezond te blijven of beter te worden als ze ziek zijn;
  • vind het boeiend hoe gezondheidszorg georganiseerd wordt; 
  • heb oog voor het welzijn en de gezondheid van mensen; 
  • heb interesse in de ontwikkelingspsychologie van volwassenen;
  • wil vanuit een stevige theoretische basis graag de handen uit de mouwen steken om te leren zorgen voor mensen;
  • ben benieuwd naar de bouw en werking van het menselijk lichaam; 
  • ben een sociaal en zorgzaam persoon, die graag in teamverband werkt;
  • heb een grote zin voor verantwoordelijkheid en vind waarden en normen en ethisch handelen in alle situaties belangrijk. 

Deze studierichting staat voor:

Kwaliteitsvol handelen

Je leert mensen benaderen op een empathische manier, rekening houdend met het geheel van de persoon. Je hanteert een systematische aanpak bij het plannen, organiseren, uitvoeren en evalueren van de zorg, waarbij hygiëne, veiligheid, ergonomie en duurzaamheid centraal staan. Je bent sociaal en werkt graag samen in teamverband. 

Lichaam en geest

Je leert begrijpen hoe het lichaam vanbinnen is opgebouwd en hoe alle onderdelen met elkaar verbonden zijn. Je komt meer te weten over bepaalde medische aandoeningen. Je onderzoekt graag zelf de dingen. Naast het lichamelijke verdiep je je ook verder in de psychologische ontwikkeling van volwassenen. 

Hart voor zorg

Deze opleiding leert je zorg verlenen aan volwassenen en ouderen, waarbij je zowel de basiscompetenties van een verzorgende als zorgkundige verwerft. Je past de geleerde theorie toe tijdens korte stages, waarin je ook gedelegeerde verpleegkundige taken inoefent. 

Wat leer je in deze studierichting?

  • Je krijgt een brede en diepe algemene basisvorming als voorbereiding op het hoger onderwijs.
  • Je behaalt de beroepskwalificatie van verzorgende en van zorgkundige.
  • Je krijgt theoretische inzichten en concepten over gezondheidsbevordering.
  • Je leert observeren, signaleren en rapporteren van veranderingen in functie van zorg en ondersteuning.
  • Je krijgt een groot pakket psychologie.
  • Je leert over de bouw en werking van het menselijk lichaam in verschillende vakken, zowel vanuit het anatomisch,
    natuurwetenschappelijk als zorgkundig oogpunt.
  • Je leert ontspannings- en vrijetijdsactiviteiten organiseren. 
  • Je leert EHBO.
  • Je oefent specifieke vaardigheden en competenties in tijdens korte stages in verschillende settings, zoals ziekenhuizen
    en thuiszorg.

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Maatschappij en welzijn volgden. Vanuit een andere D- of D/A-opleiding instappen kan indien je bereid bent je bij te werken voor de richtingsspecifieke vakken.

Finaliteit

Deze opleiding bereidt voor op het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Je behaalt onderwijskwalificatie 4 en de beroepskwalificaties 'verzorgende' en 'zorgkundige'.

Lestabel

5de jaar 6de jaar
Godsdienst 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 2 2
Nederlands 3 3
ZAP - 1
Wiskunde 2 2
Gezondheidszorg:
- Psychologie 3 3
- Zorgkunde 4 3
- Anatomie en fysiologie 2 1
- Project werkveld 1 1
- Expressie en animatie 1 1
- Wetgeving - 1
- Stage 4 4
TOTAAL 32 32

Uitleg vakken

ZAP: tijdens ZAP ga je aan de slag met thema’s uit de actualiteit. Je zal je informeren en in debat gaan met klasgenoten. Ook leer je om kritisch om te gaan met bronnen en maak je kennis met fenomenen zoals fake news. Je zal ook zelfstandig een kort onderzoek verrichten.

Psychologie: Je leert over de ontwikkeling van de mens van volwassene tot bejaarde op fysiek, cognitief, moreel en socio-emotioneel vlak. Hierbij focus je op hoe je zijn psychosociaal welbevinden en gezondheidsgedrag kan ondersteunen en bevorderen. Bovendien ga je dieper in op hoe je kwaliteitsvol kan handelen binnen de zorg.

Zorgkunde: Je krijgt EHBO, technieken voor basiszorg en de gedelegeerde verpleegkundige handelingen aangeleerd. Maar er is ook aandacht voor logistieke taken, preventieve maatregelen en comfortzorg. Bovendien leer je o.a. over veelvoorkomende fysieke en psychische stoornissen.

Anatomie en fysiologie: Je leert over de werking van het menselijk lichaam.

Project werkveld: Tijdens project is er ruimte voor workshops en werkplekleren. Zo maak je kennis met de verschillende settings van het werkveld. In het zesde jaar leer je ook over de wetgeving binnen de sector en de deontologie van een verzorgende en zorgkundige.

Expressie en animatie: Je ontdekt verschillende technieken om creatief aan de slag te gaan binnen de verbale, beeldende, muzikale, dramatische en bewegende expressie. Je oefent in het organiseren en uitvoeren van verschillende activiteiten voor de zorgvrager.

Stage: Zowel in het vijfde als zesde jaar ga je 4 weken op stage. Tijdens de stage draai je mee in het werkveld om de geleerde kennis toe te passen in de praktijk. Je krijgt de kans om de gedelegeerde verpleegkundige taken in te oefenen.

Wat nadien?

Met een diploma Gezondheidszorg op zak, kan je meteen aan de slag als verzorgende of zorgkundige.

Wil je graag verder studeren, dan kan je kiezen uit verschillende professionele bacheloropleidingen binnen de gezondheidszorg zoals Verpleegkunde, Vroedkunde of Ergotherapie. Ook kan je de opleiding Kleuter-, Lager of Secundair Onderwijs of Pedagogie van het jonge kind volgen.

Ook andere bacheloropleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Een zevende specialisatiejaar (Se-n-Se) Persoonsbegeleider, Medisch administratief assistent of Tandartsassistent behoren ook tot de mogelijkheden.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen van Personenzorg!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit fijne, warme studiegebied.

Contact

Campus Klinkstraat, Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Nathalie Van Cauwenberghe