Overslaan en naar de inhoud gaan

100% contactonderwijs vanaf 10 mei

De virologen, onderwijskoepels en vakbonden gaven groen licht om alle leerlingen van het secundair onderwijs vanaf 10 mei voltijds contactonderwijs te bieden. Net zoals de voorbije periode volgen we ook nu de beslissing van de overheid. We hopen op die manier het mentale welzijn van onze jongeren te verhogen en een (gedeeltelijk) antwoord te bieden op de opgelopen leerachterstand.  

De preventiedienst legde maatregelen vast die dit voltijdse contactonderwijs mogelijk maken. In dat verband lijsten we hieronder enkele veelgestelde vragen en antwoorden op.

FAQ campus Klinkstraat

  • Wat zijn de huidige basismaatregelen?

    - De belangrijkste maatregel is: ventileren! Zorg ervoor dat steeds een raam en de gangdeur open staan, zodat er voldoende luchtverversing kan zijn. Sluit na elk lesblok de ramen en deuren.

    - Mondmaskerplicht blijft overal gelden, zowel binnen als buiten (er zijn enkel uitzonderingen voor het nuttigen van snacks, drank of de middagmaaltijd).

    - In alle lokalen zijn producten voorzien, zodat apparaten die gedeeld gebruikt worden, gereinigd kunnen worden (doekjes of een sprayflacon). Is het product op, ga dan even langs het leerlingensecretariaat om de voorraad aan te vullen.

    - Zorg voor maximale handhygiëne: bij het binnenkomen (aan elke ingang van de school is handgel voorhanden), bij elke lesblok en bij toiletgebruik. Gelieve ook jouw leerlingen hier attent op te maken.

    - Elke leerling heeft en blijft een vaste plaats behouden in elk lokaal waar de klas komt. Dit is essentieel om bij een risicovol contact een goede inschatting te kunnen maken van een eventuele besmetting.

    De basisregels naleven is een opdracht voor ons allemaal; spreek leerlingen aan, maar geef zelf ook het goede voorbeeld.
     

  • Hoe sporen we leerlingen aan om de maatregelen strikt na te leven?

    Om jezelf en de anderen te beschermen, blijven we inzetten op een maximale mondmaskersdracht en handhygiëne. 

    In het kader van de vernieuwde afspraken i.f.v. 100% contactonderwijs zijn aangepaste richtlijnen mogelijk. Ondanks een complexe schoolstructuur reduceren we maximaal de groepen leerlingen en verdelen we de school in zones. We voorzien voor deze zones extra toezicht.

    De basisregels naleven is een opdracht voor ons allemaal; spreek leerlingen aan, maar geef zelf ook het goede voorbeeld.

    Je kan leerlingen naar de leerlingendirecteur verwijzen indien je hieromtrent problemen ervaart.
     

  • Waar verzamelen de leerlingen tijdens de pauzes en hoe organiseren we de lunchtijd?

    We delen de school op in zones en verdelen de leerlingen (gelinkt aan de studierichting of een deel ervan) over de school, i.f.v. de pauzes.
    Deze zones hebben een buiten- en binnenruimte. Zo reduceren we de groepsgrootte op dat moment naar maximaal 200 tot 250 leerlingen.

    Verdeling op de speelplaats:
    De klassen worden verdeeld over 3 zones:

    klassen

    zone bij goed weer

    zone bij slecht weer

    3BIO, 4BIO, 5SVZ
    3HZ, 4HZ, 5HZ

    3VV, 4VV, 5V, 5OH


    speelplaats aan blok A en B


    regenhal

    STW 3de t.e.m. 6de jaar

    speelplaats met basketveld

    overkapping B-blok

    6de en 7de jaars (uitz. STW) + 5JGZ

    speelplaats aan blok F

    refter

    Drank en/of een snack kunnen enkel buiten, bij slecht weer kan dat uitzonderlijk binnen, maar dan moet op dat moment voldoende afstand ten opzichte van elkaar genomen worden.

    Leerlingen eten steeds buiten in hun toegewezen zone (vanaf 12.05u.); enkel bij regenweer eten ze in het lokaal van het 4de lesuur, onder toezicht van de leerkracht (vanaf 11.50u.).

    Om de drukte in de lokalen te reduceren tijdens het eten, worden alle klasgroepen met meer dan 16 leerlingen gesplitst. De overtallige leerlingen nemen hun maaltijd in de aangewezen zone en verlaten op dat moment het klaslokaal.

    Er blijft eenrichtingsverkeer vanuit elk lokaal om het aantal kruisende leerlingen/groepen maximaal te beperken.

  • Wat is de maximale klasgrootte?

    De groepsgrootte beperken we door zones toe te wijzen, de klasgrootte wordt niet beperkt (met uitzondering van de middagmaaltijd). 

    De nieuwe overheidsregels maken het lesgeven in klasbubbels mogelijk, zonder een maximaal aantal leerlingen te stellen. 

    Nu de lente in het land is, kunnen we goed ventileren en dat is dan ook de basisregel.
     

  • Zijn samenzettingen van verschillende klassen mogelijk (CLIL, keuzemodules...)?

    Vanuit preventieoogpunt zijn samenzettingen tussen verschillende klassen geen goede zaak. De preventiedienst begrijpt dat gezien de huidige schoolorganisatie hierdoor verschillende leerdoelen niet kunnen worden gehaald en heeft in overleg met de directie hiervoor een afwijking toegestaan. Eenzelfde afwijking geldt sinds enkele weken ook voor kwetsbare leerlingen en bepaalde klasgroepen.

    Nieuw is dat we in functie van de lessen LO geen samenzettingen meer doen en de lessen per klasgroep proberen in te richten.

    Het samenzetten van leerlingen over de campussen heen laten we niet toe.

     

  • Mogen we buiten lesgeven?

    Dat kan perfect en is voor sommige klaslokalen een goed alternatief.  Elke les die niet in het toegewezen lokaal doorgaat, bespreek je met het leerlingensecretariaat. Het is logisch dat niet alle klassen buiten een plekje kunnen krijgen.

     

  • Zijn uitstappen buiten de school mogelijk?

    Uitstappen in klasverband en onder begeleiding kunnen doorgaan, mits goedkeuring en opvolging van de opgelegde maatregelen door de preventiedienst.
    Hiervoor is een document beschikbaar.

     

  • Kunnen de lessen LO doorgaan?

    De normale organisatie van de lessen LO wordt aangepast, omdat sporten in binnenruimtes met deze klasgrootte niet kan. Daarnaast zijn er niet genoeg buitenruimtes om iedereen een plek te geven.

    Het leerkrachtenteam LO bekijkt welke lessen in klasverband (geen samenzettingen) nog wel kunnen doorgaan.

     

  • Kunnen de lessen integrale opdrachten gewoon doorgaan?

    Integrale opdrachten kunnen enkel per klas georganiseerd worden.

     

  • Kunnen de lessen Haarzorg en Schoonheidsverzorging doorgaan?

    We moeten hier blijven werken volgens het sectorprotocol. Waar mogelijk zoeken we bijkomende PV-ruimte om alle leerlingen voldoende kansen te geven.

     

  • Wordt er extra gepoetst?

    We organiseren de poets zó dat de toiletten en contactpunten maximaal gereinigd worden. Dat impliceert dat de klassieke poets en het poetsplan niet steeds gevolgd worden. 

    We vragen de leerlingen om de toiletten per zone (waar mogelijk) te gebruiken.

     

  • Hoe kan ik een afname van een sneltest reserveren?

    Personeelsleden van het Heilig Graf kunnen met volgende gegevens via https://planning-sneltest-clb.be een tijdslot reserveren voor de afname van een sneltest:

    Gebruikersnaam: info@heilig-graf.be
    Wachtwoord: IugxYLnAlc

    De sneltesten vinden plaats op verschillende locaties van het Rode Kruis, verspreid over Vlaanderen.