Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom in onze avondacademie

Elk jaar laat het Heilig Graf in haar avondacademie Knappe Koppen verschillende sprekers aan het woord over een boeiend (mens)wetenschappelijk, economisch of cultureel thema. In een keynote lezing introduceert de spreker het publiek in een specifieke kennis- of belevingswereld. Na de lezing kunnen de aanwezigen een glaasje drinken en is er ruimte om te netwerken.

Leerlingen, personeelsleden, ouders en ook externe sympathisanten: iedereen is van harte welkom op deze gratis lezingen!

Word je graag per e-mail geïnformeerd over deze lezingen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van Knappe Koppen.

Programma schooljaar 2024-2025

17 februari 2025

Roel Truyen

Artificiële intelligentie

Ontdek de wereld van Artificiële Intelligentie met Roel Truyen, een expert met 25 jaar ervaring in het domein. Hij zal zijn kennis delen over de technologische (r)evoluties die ons te wachten staan. Het publiek krijgt meer inzicht in de rol die AI nu al speelt in de gezondheidszorg en ontdekt welke mogelijkheden er zijn voor deze nieuwe technologie in het onderwijs.

>> Meer info

Terugblik op de voorbije Knappe Koppen

Volgende Knappe Koppen stonden in het verleden achter het spreekgestoelte van onze avondacademie:

19 november 2024

Dirk Reyn

Biotechnologie

Dirk Reyn nam het publiek mee in het boeiende verhaal van de Vlaamse biotech-sector. Die groeide uit tot een wereldspeler inzake 'gezondheidswetenschappen' en met name in biotechnologie, de praktische toepassing van lichaamseigen molecules voor de behandeling van ziektes bij plant, dier en mens. Reyn sloot af met een boodschap aan de studenten in de zaal: 'we need you'. De sector heeft talrijke vacatures.

21 maart 2024

Jef Abbeel

Rusland en Oekraïne:  oorlog tussen twee broedervolkeren

Jef Abbeel ging tijdens zijn voordracht dieper in op het profiel, de geschiedenis, de bevolking, de godsdienst van beide Slavische broedervolkeren. Daarnaast kwam ook de oorlog aan bod, net als de sancties, tegensancties en de houding van Turkije, Iran, India, China, Zuid-Afrika en Brazilië.
 

20 november 2023

Koen Geens

Rechtstaat, democratie en mensenrechten

"Zonder rechtstaat, democratie en mensenrechten is er geen hoop op een toekomst die veilig en vrij is." Op maandag 20 november hadden we federaal volksvertegenwoordiger Koen Geens te gast. Hij bracht een voordracht gebaseerd op zijn nieuwe boek "Gedacht", waarin hij de voorbije tien jaar overschouwt. Democratie, rechtstaat en mensenrechten zijn daarbij nooit veraf. 
 

23 mei 2022

Steven Caluwaerts

Op maandag 23 mei bracht Prof. Dr. Steven Caluwaerts (UGent en KMI) een lezing over het modelleren van weer en klimaat. De impact van (extreem) weer op onze maatschappij is groot, wat maakt dat goede weersvoorspellingen erg belangrijk zijn. Maar krijgen we ooit de perfecte weersvoorspelling? En hoe werken weer- en klimaatmodellen? Prof. Caluwaerts gaf op een toegankelijke manier een antwoord op deze vragen.

18 februari 2020

Greet Op de Beeck

Armoede verandert pijlsnel en is steeds meer verbonden met de toenemende diversiteit. Het onrecht van kinderarmoede piekt bovendien als nooit tevoren. En armoederisico is overal: op school, in je straat, in je eigen leven. Greet Op de Beeck is stafmedewerker van CEDES, een vzw die innovatieve antwoorden zoekt op de dringendste maatschappelijke uitdagingen zoals armoede en diversiteit. Vanuit haar eigen inzicht en ervaring bracht Op de Beeck haar verhaal.

12 november 2019

Veronique Jochems

Hoogsensitiviteit is geen hype of een aandoening. Maar wat dan wel? Op een wetenschappelijk onderbouwde manier legde Veronique Jochems uit wat hoogsensitiviteit echt inhoudt. Vanuit deze basis reikte zij handvatten en praktische tips aan voor ouders, leerkrachten en de jongeren zelf.
Jochems werkt als expert samen met het Huis voor Veerkracht. Zij begeleidt, traint en coacht jongeren en volwassenen op het gebied van hoogsensitiviteit, veerkracht en overprikkeling (stress).

Koen Aerts
28 januari 2019

Koen Aerts

De Tweede Wereldoorlog werpt een lange schaduw. Tot vandaag leidt het verleden van de jaren veertig nog regelmatig tot beroering en debatten op het politieke en publieke forum. De beeldvorming en herinneringen van bevrijding, collaboratie en repressie zijn vaak erg beladen en verschillend van wat we op basis van onderzoek weten. Met een wetenschappelijke blik bracht historicus dr. Koen Aerts dat spanningsveld in kaart en toonde aan hoe deze thema’s een plaats kregen in het collectief geheugen.

6 november 2018

Bart Loeys

Plotse hartdood komt al te vaak voor en niet alleen bij sporters. Slechts zelden zijn er duidelijke voorafgaande klachten, wat tijdige therapeutische interventie belemmert.
Klinisch geneticus dr. Bart Loeys toonde in deze lezing aan hoe genetisch onderzoek hier het verschil kan maken. Hij loodste het publiek door het cardiogenetisch onderzoek anno 2018 en blikte vooruit naar wat de toekomst te bieden heeft.

8 mei 2018

Leerkrachten CLIL

Tijdens deze interactieve lezing vertelden leerkrachten over de meerwaarde van CLIL, een vorm van meertalig onderwijs waarin leerlingen zaakvakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, in een andere taal volgen dan het Nederlands. Uit onderzoek van onder meer hoogleraar Piet Van de Craen blijkt dat niet enkel de taalvaardigheid bij CLIL-leerlingen verhoogt, maar dat zij ook beter scoren op rekenen, logisch denken en problem solving.

Naast een toelichting van wetenschappelijke bevindingen lieten de gastsprekers via filmfragmenten ook leerlingen getuigen over CLIL.

5 maart 2018

Tom Kuppens

Er gaan steeds meer stemmen op om in te zetten op een biogebaseerde economie. Maar wat is deze economie? En wat is het verschil met een bio-economie? Wat is de rol van biomassa in een biogebaseerde economie? En wat is de link met een circulaire economie? 

Gaspreker Tom Kuppens, coördinator CleanTech Management en docent milieu-economie (UHasselt), gaf antwoord op al deze vragen. Ook stond hij stil bij enkele resultaten uit het Interreg-project 'Grenzeloos Biobased Onderwijs', waar Heilig Graf aan meewerkt.

14 november 2017

Katleen Vanderbeken

De behandeling van kankerpatiënten kent ongeziene evoluties. Het wordt een chronische aandoening, want het is vaker te genezen. Een mooie evolutie! Echter, de mooiste verandering in de laatste jaren is de aandacht voor de holistische benadering van de patiënt. Ook de onco-psycholoog, onco-revalidatie, spirituele zorg, het palliatief support team én de schoonheidsspecialist en kapper zijn nu van onschatbare waarde!

Katleen Vanderbeken, directeur van het Institute For Professional Care, lichtte deze bijzondere evolutie toe.

25 april 2017

Fabienne De Meulemeester

Kunstwetenschapper en modespecialist Fabienne De Meulemeester bracht een boeiende uiteenzetting over het leven en de werken van de legendarische Franse modeontwerpster Coco Chanel (1883-1971). Haar stijl, gekenmerkt door een tijdloze elegantie, is in de huidige modewereld nog steeds een bron van inspiratie.

De Meulemeester toonde aan hoe Chanel zich van straatarm weeskind opwerkte tot een steenrijke zakenvrouw met een wereldimperium.

26 januari 2017

Lon Holtzer

Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer boog zich over de toekomst van de zorgverlening.

De toenemende vergrijzing en de stijgende zorgnoden, de beperkte financiële middelen en de krapte op de arbeidsmarkt dreigen ethische zorgverlening onder druk te zetten. Als zorgverleners hun beroep niet meer ervaren als privilge - je MAG immers zorg verlenen - is het volgens Holtzer tijd voor een paradigmashift in de zorg.

18 oktober 2016

Jeroen Poblome

Dr. Poblome, professor Archeologie aan de KU Leuven, nam de aanwezigen op deze avond mee in de boeiende wereld van de archeologie. Meer specifiek bracht hij Sagalassos, de antieke stad die floreerde in de Hellenistische en Romeinse periode, weer tot leven. Deze site heeft niet alleen prachtige archeologische vondsten, maar dankzij de interdisciplinaire aanpak ook heel wat wetenschappelijke inzichten opgeleverd.

17 mei 2016

Chris Nietvelt

To be or not to be, dat is de vraag.

Aan de hand van sterfscènes maakte actrice Chris Nietvelt duidelijk wat theater voor haar betekent, hoe zij het ongrijpbare tracht vorm te geven, de dood tot leven brengt.

Nietvelt bracht een ode aan de verbeelding, onontbeerlijk in de kunsten, zeker in het theater.

8 maart 2016

Hugo Vandenborre

Dr. Vandenborre, een wereldautoriteit op het vlak van waterstof, vertelde in onze avondacademie hoe Japan, de VS en Europa zich voorbereiden om waterstof als niet-vervuilende brandstof in onze economie in te schakelen. Aansluitend gaf Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, technische details over de Hyundai i35.

Vandenborre bracht een auto op waterstof mee, waarmee de aanwezigen een testrit konden maken. Een succes! 

1 december 2015

William Aragón

William Aragón, oud-leerling van onze school, vluchtte als kind uit El Salvador en kwam bij pleegouders in Schilde terecht. Hij volgde les aan onze school en na zijn studies trok hij terug naar zijn geboorteland, waar hij vzw Sasel oprichtte.

William bracht in onze avondacademie een beklijvend en moedig verhaal over zijn persoonlijk levenspad en het leven in El Salvador.

19 november 2015

Louis Hulstaert

Louis Hulstaert bracht een boeiende uiteenzetting over 'de artistieke erfenis van de Islam'. De Islam is niet enkel de jongste van de zogenaamde 'wereldgodsdiensten' en een (voor ons, Westerlingen) steeds meer aan invloed uitstralende politiek-economische realiteit.

Islam staat ook voor een ongelooflijk rijke en inspirerende culturele en artistieke traditie. Met een minimum aan regionale diversiteit en minder bekommerd om stilistische evolutie, is Islam-kunst een universele manifestatie van fantasie, sierlijkheid, harmonie en kleurenpracht. 

28 mei 2015

Lieve Swinnen

Swinnen is kinderpsychiater en verzorgt de intervisie bij twee OV4/BUSO-scholen in de regio Neerpelt. Zij werkt dagelijks met kinderen bij wie opvoeding extra zorg vraagt. Zij focust daarbij op het geloof in de sterkte en de kracht van kinderen.

Aan de hand van '10 meest gestelde vragen aan de kinderpsychiater' schetste Swinnen een beeld van haar werk.

2 februari 2015

Wim Paeshuyse en Dirk Van der Goten

Auteurs Wim Paeshuyse en Dirk Van der Goten gingen de confrontatie met het publiek aan over wat hen drijft om te schrijven. 

Wim stelde zich de vraag hoe doorslaggevend talent is in het schrijfproces en hoe verhalen hun weg vinden in verschillende media.

Dirk vertrok van het verhaal als remedie tegen de vergetelheid en om stem te geven aan wie doorgaans niet gehoord wordt.

6 oktober 2014

Sam Vloemans

Oud-leerling Muziek Sam Vloemans is een veelzijdig muzikant. Hij speelt trompet, bugel, percussie en timbales. Daarnaast schrijft hij ook eigen composities. Vloemans begeleidde al heel wat live muzikanten zoals Gabriel Rios en Dez Mona. Daarnaast toert hij ook rond met eigen voorstellingen en groeide hij inmiddels uit tot een grote naam in de muziekwereld.

Sam ging op 6 oktober 2014 een dag met de leerlingen Muziek aan de slag en dompelde 's avonds het publiek onder in een sfeervolle, muzikale lezing.

26 mei 2014

Erik De Soir

De Soir is crisispsycholoog en psychotraumatherapeut. Hij verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering en doceert aan binnenlandse en buitenlandse universiteiten. Hij verleende psychologische opvang en begeleiding aan de getroffenen van verkeersongevallen, collectieve urgenties en oorlogssituaties. Hij treedt vaak op als expert in de media en publiceerde eerder een aantal sterk gewaardeerde boeken voor professionele hulpverleners.

De Soir bracht in onze avondacademie een beklijvend, ervaringsgericht verhaal.

28 januari 2014

Hans Op de Beeck

Als multidisciplinair beeldend kunstenaar maakt Op de Beeck hedendaagse denkbeeldige locaties, situaties en omgevingen die de toeschouwer bekend voorkomen. Op de Beecks beeldtaal is stil en terughoudend en verwijst naar de grote levensvragen. De kunstenaar ziet zijn werk als een manier om met de melancholie en de absurditeit van het menselijke bestaan om te gaan. Op de Beeck kreeg al tal van onderscheidingen. Zo won hij onder meer de cultuurprijs van KU Leuven, de Prijs Eugène Baie I en was hij "Artist in residence" in New York.

Op de Beeck toonde zijn werken voor het publiek en bracht hier zijn persoonlijk verhaal bij.

14 oktober 2013

Tom Heyman

Tom Heyman, CEO van Janssen Pharmaceutica en peter van onze STEM-klassen, beet de spits af van onze avondacademie en stond als eerste gastlezer achter het spreekgestoelte van Knappe Koppen.

Dhr. Heyman liet het publiek kennismaken met de snel evoluerende wereld van wetenschap en techniek.