Inhuldiging beeld Park Piot
Laura Adriaenssens, leerling Beeldende vorming, ontwierp een kunstwerk voor Park Piot, als eerbetoon aan het levenswerk van de kanunnikessen door de eeuwen heen. Het stelt een gestyleerde nonnenkap voor met een mooie symboliek: een grote opening naar de poort die leerlingen verwelkomt, een meer gesloten achterkant staat symbool voor beslotenheid, bezinning, gebed.
Dit kunstwerk werd op donderdag 26 september, in het bijzijn van 13 zusters, onthuld.
Inhuldiging beeld
Al enkele weken zien leerlingen in Park Piot een mysterieus voorwerp bedekt met een zeil. Dit voorwerp, een kunstwerk dat verwijst naar de kloostergemeenschap van het Heilig Graf, werd ontworpen door een leerling van het zesde jaar Beeldende vorming (afgestudeerd in juni 2024), onder begeleiding van leerkracht en beeldend kunstenaar Jef Faes.
Op donderdag 26 september werd het kunstwerk officieel onthuld, in het bijzijn van 13 zusters, de kunstenares, een vertegenwoordiging van leerlingen van kleuter tot scholier, directies en het schoolbestuur. Leerlingen Muziek zorgden voor een muzikale omlijsting.
Park Piot
Met een Vlaamse subsidie onthardde de school haar voormalige ‘kiekenkoer’ en ‘sportkoer’ tot een aangename groenzone langsheen de Baron du Fourstraat: Park Piot. De naam van het park is een ode aan zuster Beata (1897-1976) die 42 jaar lang algemeen directeur was in het Heilig Graf (1927-1969). Door kwaliteitsvol onderwijs en met een bijzondere aandacht voor kunst en cultuur leidde ze generaties Vlaamse meisjes op tot geëmancipeerde vrouwen. ‘Sma Beata’ was klein van gestalte, maar briljant van geest en - ondanks haar kwetsbare gezondheid - schijnbaar onvermoeibaar. Zij noemde haar leerlingen de ‘Mariekes en Sofiekes’, maar kreeg zelf als bijnaam ‘Piot’. Met een ‘piot’ werd een kleine persoon bedoeld of - spottend - een eenvoudige voetsoldaat. Zuster Beata maakte er al gauw haar geuzennaam van.
Ode aan de kloostergemeenschap Kanunnikessen van het Heilig Graf
Het kunstwerk is niet enkel een ode aan zuster Beata, maar aan de hele kloostergemeenschap, zo vertelt algemeen directeur Hilde Robrechts: “Sinds 5 oktober 1662 is de kloosterorde Kanunnikessen van het Heilig Graf in Turnhout actief. Maar liefst 350 jaar lang schreven zij geschiedenis in Turnhout. Een geschiedenis waarbij de emancipatie van vrouwen, de brede vorming van kinderen en jongeren, de permanente onderwijsinnovatie en de inzet voor onderwijs aan alle kinderen in Vlaanderen niet onopgemerkt bleef. Hier, in Turnhout, gaven ze eeuwenlang onderwijs, met inbegrip van een internaat. Vanuit de priorij Jeruzalem in de Patersstraat werden zusters uitgezonden naar een twintigtal locaties in de provincie én ook in Congo en Rwanda.”
Hoewel de zusters niet meer in Turnhout wonen, zijn ze toch nog nauw betrokken bij de school, zo vervolgt Robrechts: “Met de verhuis van onze kloostergemeenschap in 2012 naar hun klooster in Tongerlo kwam er een einde aan hun 350-jarige aanwezigheid in onze stad. Maar toch… ze volgen het reilen en zeilen van onze scholen en het internaat op de voet en we hebben met hen nog een intens contact.”
> VRT.NWS
> Radio 2 (beluister fragment vanaf 46:59)
> GvA
> Nieuwsblad
> Het Laatste Nieuws