Onze school ging in september 2024 van start met een kerngroep internationalisering. Op vraag van de directie, die van internationalisering een beleidspunt maakte, onderzoekt en faciliteert deze werkgroep de mogelijkheden tot (meer) internationale contacten voor leerlingen en personeelsleden.
Internationale werking
Door een internationale werking structureel te verankeren in onze school, streven we naar de realisatie van verschillende doelen bij zowel leerlingen als personeelsleden. Zo willen we de (digitale) communicatievaardigheden van leerlingen in meerdere vreemde talen en in diverse contexten versterken en hun globale bewustzijn vergroten. Personeelsleden willen we de mogelijkheid bieden om zich internationaal te professionaliseren om zo de onderwijskwaliteit te verbeteren en in te zetten op levenslang leren.
Financiering Europese Unie
Om bovenstaande doelen te kunnen realiseren, dienden we bij de Europese Unie een accreditatieaanvraag in. Die biedt de financiële ruimte om gedurende meerdere jaren internationale projecten op poten te zetten. In januari 2025 ontvingen we het heuglijke nieuws dat deze accreditatie werd goedgekeurd. Dit impliceert dat we van juni 2025 t.e.m. juni 2027 jaarlijks een budget krijgen om internationale projecten voor leerlingen en personeelsleden te realiseren. Klasgroepen, maar ook individuele leerlingen zullen op uitwisseling kunnen gaan naar Europese partnerlanden. Personeelsleden zullen cursussen kunnen volgen in het buitenland en krijgen de kans om eens van job te wisselen met een leerkracht in een van de partnerlanden.
PROJECT ID
Naast het accreditatiedossier sleepte onze school nog een extra Erasmus-dossier in de wacht: PROJECT ID. Dit project focust op inclusie, diversiteit en identiteit, met als doel een sterkere en meer verbonden schoolgemeenschap te creëren. Dat onze school werd geselecteerd, is een bijzondere prestatie. Slechts drie secundaire scholen wisten immers de strenge selectieprocedure te doorstaan. Het is een mooie erkenning van de inzet en ambitie van collega’s om kwaliteitsvol en grensverleggend onderwijs te bieden. Projectcoördinator Kevin Cox licht toe: “Het project zal worden uitgevoerd in samenwerking met partnerscholen uit Denemarken, Portugal en Duitsland. Dankzij deze internationale samenwerking kunnen we ideeën en expertise uitwisselen en zo een bredere impact creëren. Om dit te realiseren, zetten we in op samenwerking, welzijn en taalvaardigheid. Via gerichte activiteiten en internationale uitwisselingen helpen we leerlingen hun sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Extra aandacht gaat naar het mentaal welzijn van leerlingen met minder kansen, terwijl meertaligheid wordt gestimuleerd als een waardevolle troef voor de toekomst.”
Ook digitale veerkracht speelt een belangrijke rol, zo vervolgt meneer Cox: “In een wereld waarin online en offline identiteiten steeds meer met elkaar verweven raken, willen we leerlingen de juiste tools aanreiken om zich veilig en zelfbewust in beide omgevingen te bewegen.”
Versterking internationale Heilig Grafgemeenschap
Het team internationalisering wil ook de band tussen de Heilig Grafscholen wereldwijd versterken. Onze school vatte de koe bij de horens en legde in 2024 contacten met de directie van de New Hall School in Essex (Engeland).
Inmiddels ontvingen we, in september 2024, het directieteam van onze Engelse zusterschool in Turnhout. Begin maart 2025 bracht een team van Turnhout een tegenbezoek aan New Hall. Tijdens deze ontmoetingen werden concrete plannen gemaakt voor uitwisselingen in beide richtingen. Het is de start van een veelbelovende, duurzame samenwerking binnen de internationale Heilig Grafgemeenschap.
