Overslaan en naar de inhoud gaan

360 jaar Heilig Graf!

1/09/2023

5 oktober 1662 - 2022
Heilig Graf vierde op woensdag 5 oktober haar 360ste verjaardag!  

- Taart voor iedereen
Onze school plaatste een megabestelling bij de plaatselijke bakker: er werden gigantische taarten en gebakjes gemaakt voor de bijna 5000 Graffers (leerlingen, leerkrachten en medewerkers van het basis- en secundair onderwijs). Zij vierden al smullend de 360ste verjaardag van de school.

- Rood kledingstuk
De Grafscholen kleurden op 5 oktober opvallend rood. Veel leerkrachten en leerlingen droegen een rood kledingstuk en verwezen zo naar het rode logo van de school (het kruis van het Heilig Graf) dat voor warmte, kracht en verbondenheid staat.

- Verjaardagslied
Alle leerlingen van de basisscholen zongen op hetzelfde tijdstip, op elke locatie, dit leuke feestlied, gemaakt door meester Niels van basisschool Heilig Graf Nijverheidstraat. Ook in het secundair onderwijs werd er gezongen; op campus Patersstraat onder begeleiding van de leerlingen Muziek.

- Boodschap van de zusters
De zusters van het Heilig Graf verlieten in 2012 het klooster in Turnhout en verhuisden naar Tongerlo. Het is voor de huidige kloostergemeenschap niet evident om naar Turnhout te komen, maar toch wilden de zusters op een bepaalde manier aanwezig zijn op deze bijzondere dag. Daarom stuurden zij op 5 oktober digitaal een warme boodschap naar alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers van de school.

360 jaar Heilig Graf: wat voorafging…
In de 17de eeuw kozen de Hasseltse kanunnikessen Turnhout als locatie voor een nieuw Heilig Grafklooster. Zo kwamen op 5 oktober 1662 de eerste vijf zusters met de huifkar aan in de stad… Een klooster, internaat en school werden opgericht. In die tijd stonden lezen, schrijven, handwerk, een muziekinstrument bespelen en praktisch Frans op het lesprogramma. Op zon- en feestdagen onderrichtten de zusters gratis de mindergegoede kinderen. De start van Heilig Graf Turnhout was een feit!

Dag van de Leraar
Mooi toeval: deze bijzondere verjaardag viel samen met de ‘Dag van de leraar’. Wereldwijd worden die dag alle leerkrachten in de bloemetjes gezet. Ook onze school bedankte op deze feestdag haar leraren, die dag in dag uit het beste van zichzelf geven voor de klas.

>> Het feest werd opgepikt door de media: RTV, GvA en HLN.