Overslaan en naar de inhoud gaan

4 Publiciteit en etalage

Publiciteit en etalage is een praktijkgerichte, artistieke opleiding. In deze richting leer je etalage- en publiciteitsontwerpen maken volgens de wensen van verschillende doelgroepen.

Je gaat hiervoor aan de slag met kleur, compositie, vorm, typografie, … Je ontwerpt logo’s, affiches, folders, wenskaarten, illustraties, maar ook reclameborden en -verpakkingen. Een flinke dosis creativiteit en fantasie zijn beslist nodig.

Het bedenken, uitvoeren en presenteren van publicitaire opdrachten en etalages, waarbij vakdeskundigen uit verschillende disciplines je begeleiden. Hiervoor ga je aan de slag met diverse materialen en maak je ook kennis met de belangrijkste kunststromingen die als inspiratiebron kunnen dienen voor eigen creaties.

Doelgroep

Leerlingen die het tweede Beroepsvoorbereidend leerjaar (BSO) of een TSO-richting volgden. Andere vooropleidingen zijn individueel te bekijken.

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Lestabel

4de jaar
Godsdienst 2
Project algemene vakken 6
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Print en product 2
Kunstinitiatie 2
Beeldcreatie 4
Publiciteit en ontwerp 5
Etalage en presentatie 4
Waarnemingstekenen 5
TOTAAL 34

Uitleg vakken

Print en product laat je proeven van het creëren van huisstijlen en reclamecampagnes door middel van grafische computerprogramma's zoals Photoshop en Illustrator.

In het vak beeldcreatie krijg je gedurende twee opeenvolgende jaren een ruime verscheidenheid aan materialen en technieken aangereikt. Hiermee leer je jezelf uitdrukken in diverse opdrachten, zowel naar vormgeving als naar kleurgebruik in de publiciteits- en etalagewereld.

In publiciteit en ontwerp ontdek je met al je zintuigen wat reclame is. In dit vak staat je eigen creativiteit centraal. Je maakt kennis met de verschillende componenten van publiciteit zoals de wensen van de klant, een evenwichtige compositie maken, tekst versus illustratie bestuderen, ontwerpen in functie van een verpakking, een flyer, een logo, een affiche …

Etalage en ontwerp oefent het schetsen en het toepassen van verschillende compositiemogelijkheden met verschillende materialen en technieken. Je creëert twee- en driedimensionale presentaties. Bovendien ontwerp je etalagecomposities met het nodige opbouwmateriaal.

Kunstinitiatie is een theoretische voedingsbodem voor de praktijkvakken. Deze vakken vormen de basis voor de algemene ontwikkeling op het gebied van kunst en actualiteit. Je gaat als kunst-leerling regelmatig op studiereis om indrukken en inspiratie op te doen. Deze indrukken worden gekaderd binnen kunstinitiatie. Tijdens de lessen gaat aandacht naar persoonlijke ontwikkeling en kritische ingesteldheid.

(Waarnemings)tekenen vormt de basis van alle praktijkvakken. Je maakt kennis met verschillende dragers en technieken om organische en geometrische onderwerpen in een tweedimensionaal vlak te brengen. In de tweede graad komen de meest elementaire vormen, technieken en composities aan bod. Leren kijken, voelen en interpreteren staan centraal. Deze tekentaal vraagt een dagelijkse inspanning en is nodig om eigen ideeën te kunnen visualiseren.

Les in een vreemde taal

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin het mogelijk is om bepaalde vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een andere taal te volgen dan het Nederlands. Tijdens een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Op deze manier leer je al doende Frans of Engels. 

Wat nadien in Heilig Graf?

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen Beeldende kunsten!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit artistieke studiegebied.

Contact

Campus Patersstraat, Patersstraat 28, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Daan Buys