Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschiedenis Heilig Graf

Geschiedenis campus Apostoliekenstraat

Oktober 1872

In de Herentalsstraat gaat de ‘Apostolische school’ van de paters-jezuïeten van start (de functie van deze school: zie verder bij Achtergrondinformatie).

22 september 1887

Inhuldiging van de “nieuwe” Apostolische school in de Van Bladelstraat (voorheen ‘De Tien Geboden’ en tegenwoordig ‘Apostoliekenstraat’). De plannen zijn van de hand van toenmalig provinciaal architect Pieter Jozef Taeymans.

1909

Uitbreiding van de kapel en verhoging van de muur aan de straatkant.

11 mei 1939

Aankoop van de Apostolische school door het Heilig Grafinstituut; de apostolieken zelf verhuizen naar nieuwe gebouwen op Het Stokt (daar blijft de school nog bestaan tot 1958).

31 oktober 1940

De oorlog is een half jaar ver … Mede door het hamstergedrag van de mensen ontstaan er voedseltekorten. De stad neemt deel aan “Het Werk van den Akker” waarbij extra gewassen worden geteeld: de terreinen van de pas aangekochte Apostolische school worden zo vol aardappelen geplant. De grote kelders van het gebouw zullen meer dan eens als schuilplaats dienen.

November 1944

Aanvang van de lessen in de “Sint-Agnesschool”, een basis- en secundaire school van het Heilig Graf die tot dan toe in de Patersstraat gevestigd was.

8 september 1945

Opening van het kloosterfiliaal Heilig Graf “Sint-Jozef” in de Apostoliekenstraat, met Z.M. Rafaël Eelen als eerste overste (filiaal gesloten in 1977).

7 oktober 1952

De achtertuin van herenwoning Versteylen-Dufour (Herentalsstraat) wordt aangekocht om als ‘buitenhof’ voor de school en de zusters dienst te doen.

1 september 1953

De Sint-Agnesschool wordt herdoopt in “Klein Heilig Graf”.

1955-1957

De oude gebouwen worden uitgebreid met de voor die tijd erg moderne Bouw 55 (B-bouw) n.o.v. René Van Steenbergen sr. Daarvoor moeten wel de oude hoeve- en dienstgebouwen plaats ruimen. In een derde restauratiefase zal de B-bouw terug van de beschermde K-bouw losgekoppeld worden waarna beide met glazen passerelles verbonden worden.

1977-1978

In de vroegere tuin verrijst een imposante, maar elegante nieuwbouw (N-bouw), opnieuw n.o.v. architect René Van Steenbergn sr.

17 mei 1999

De oude Apostolische school (K-bouw) wordt beschermd als monument. In hetzelfde jaar wordt de nieuwe kleuterschool afgewerkt.

ca 2004

Van een oude kousenfabriek in de Eigenaarsstraat koopt de school het achterste deel aan, dat grenst aan het schooldomein. Na renovatie worden er klaslokalen, twee leskeukens en een feestzaal ingericht (F-bouw).

2004-2005

Voortaan zullen alle eerstegraadsleerlingen van de secundaire Heilig Grafscholen op Campus Apostoliekenstraat schoollopen.

2006-2007

In een eerste restauratiefase worden de daken en de goten van de oude K-bouw gerestaureerd.

2015-2017

In een tweede fase worden gerestaureerd: de volledige zuidvleugel (aan de straatkant) en de onderste twee bouwlagen van de middenvleugel.

2021-...

In de derde restauratiefase zijn de hogere verdiepingen van de middenvleugel aan de beurt. De B-bouw wordt daarbij terug van de beschermde K-bouw gescheiden, zodat dit beschermde monument weer vrij komt te staan. Vervolgens wordt de restauratie van de oude speelzaal (nu refter) en de bovenliggende kapel als de spreekwoordelijke kers op de taart gezien. Als laatste volgt de restauratie van de muur aan de Apostoliekenstraat.

Achtergrondinformatie

De officiële doelstelling van de apostolische scholen luidde “de werkelijke vestiging van het Koninkrijk Gods door woord en heilshandeling te handhaven en te verwezenlijken, voortbouwend op hetgeen in de bijbel staat vermeld”. In mensentaal kwam dit neer op het vormen van toekomstige missionarissen. De doelgroep bestond in hoofdzaak uit begaafde, maar minder gegoede jongelingen. Met een minimum aan kosten konden zij er alsnog tot aspirant-missionaris opgeleid worden.

De gewone lessen vonden in het college (in de Herentalsstraat) plaats, waar een strikte scheiding was tussen apostolieken, internen en externen. In de klas zaten ze bijvoorbeeld elk in een andere rij en er waren zelfs aparte speelplaatsen. Aanvullend bij het standaard programma kregen de apostolieken nog vaardigheden aangeleerd die hen als toekomstig missionaris van pas zouden komen: van handenarbeid over landbouw tot … gevechtstechnieken!

Verspreid over Europa werden heel wat apostolische scholen opgericht, waarvan de grootste gevestigd waren in Avignon, Amiens, Poitiers, Bordeaux en … Turnhout.

Lees meer over...

De algemene geschiedenis
De geschiedenis campus Klinkstraat
De geschiedenis campus Patersstraat