Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen eerste graad

  • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE BASISSCHOOL EN HET MIDDELBAAR?

    In plaats van één juf of meester zal je voor bijna elk vak een andere leerkracht hebben.

    Elke klas heeft een of twee titularissen. Zij bouwen mee aan een aangename klassfeer en een goede relatie tussen jou, je medeleerlingen en je vakleerkrachten. Deze leerkrachten zijn zoals de klasjuf of klasmeester van de basisschool. Bij hen kan je met al je vragen terecht.

    Je volgt alle lessen in vaklokalen in plaats van altijd in hetzelfde lokaal.

    In 1A en 1A verdieping heb je op het einde van elk trimester examens. In de voormiddag kom je naar school om een examen af te leggen. In de namiddag mag je naar huis om te studeren voor het volgende examen. Kan je thuis niet terecht? Dan mag je ook op school blijven studeren in de namiddagstudie.
    De leerlingen van de B-stroom hebben geen examens.

  • HOEVEEL LESUREN HEB JE ELKE WEEK?

    Een lesweek bestaat uit 32 lesuren van 50 minuten. We starten elke dag om 8.25 u.
    In de voormiddag is er een pauze van 15 minuten (10 minuten op woensdag) en in de namiddag een pauze van 10 minuten.

    De middagpauze duurt van 12.05 u. tot 13.00 u.

    De school eindigt om 15.40 u. Sommige klassen in het tweede jaar hebben les tot 16.30 u.
    Op woensdag eindigen de lessen om 12 u.

  • HOE VERLOPEN DE EXAMENS?

    Op het einde van het trimester hebben alle leerlingen van 1A, 1A verdieping, 2A en 2A verdieping examens van een aantal algemene vakken. Ze hebben ook een taaltoets voor Frans en Engels en een ICT-toets. Afhankelijk van het keuzepakket in het 1ste jaar en de basisoptie in het 2de jaar zijn er ook examens voor de richtingsvakken. Bij deze examens wordt de leerstof van het hele trimester getoetst.

    Enkele weken voor de examens krijg je een examenbundel. Hierin vind je de examenplanning van jouw klas en enkele nuttige tips om de examenperiode zo goed mogelijk door te komen. Je staat er niet alleen voor, je wordt goed voorbereid!

    In de voormiddag kom je naar school om je examen af te leggen. In de namiddag mag je naar huis om te studeren voor het examen van de volgende dag. Je mag ook op school blijven studeren in de namiddagstudie.

    De leerlingen van 1B en 2B hebben geen examens.

  • HOE VERLOOPT DE MIDDAGPAUZE?

    De leerlingen van het eerste jaar lunchen van 12.05 u. tot 12.30 u. in de refter, de leerlingen van het tweede jaar lunchen van 12.30 u. tot 12.55 u.

    Je brengt zelf een gezonde lunch mee in een brooddoos en je eigen drank in kartonnen brikjes of plastieken flesjes. In de wintermaanden kan je een soepabonnement nemen, zodat je wekelijks van verse soep kan genieten.

    Bij goed weer mogen de leerlingen buiten lunchen.

    Tijdens de middagpauze kan je even op adem komen en rustig babbelen met je vrienden en vriendinnen.

    De sportieve leerlingen kunnen zich uitleven op het basketbal- of voetbalveld, pingpongen op de speelplaats of deelnemen aan de klassencompetities.

    Je kan in het ICT-lokaal terecht als je nog een taak op de laptop wil maken. Het is ook mogelijk dat een leerkracht je de opdracht geeft om in de middagstudie een gemiste toets in te halen of een achterstallige taak bij te werken.

    Tijdens sommige middagen kan je rustig een boek lezen in de bib, iemand uitdagen voor een partijtje schaken of deelnemen aan ‘girls@STEM’, een STEM-activiteit speciaal voor meisjes.

    Er worden ook regelmatig nog andere middagactiviteiten georganiseerd, zoals de week van de Franse film, een escape game met wiskundige raadsels, activiteiten van de leerlingenraad (bv. Quiz of muziek op de speelplaats) of door schoolpastoraal (schrijf-ze-vrij-middagen, activiteiten rond Valentijn …).

  • KAN IK WARM ETEN OP SCHOOL?

    Neen, we bieden geen warm eten op school. Wel kan je in de wintermaanden een soepabonnement nemen. Zo kan je wekelijks genieten van verse soep. Dat smaakt extra lekker bij je lunch!
     

  • WANNEER KAN IK VOOR DE EERSTE KEER KENNISMAKEN MET MIJN TITULARISSEN EN KLASGENOTEN?

    In augustus wordt een uitnodiging verstuurd naar alle nieuwe leerlingen van het 1ste jaar voor het kennismakingsmoment op de laatste weekdag van augustus. Op die avond zijn zij, samen met hun ouders, welkom om kennis te maken met de klastitularissen en medeleerlingen. Zo kan je ook al eens de weg naar school oefenen en is de eerste schooldag wat minder spannend!

    Begin september is er een kennismakingsavond voor de ouders waar meer info gegeven wordt over het werken met Smartschool, organisatie van examens …

  • HOE VERLOPEN DE EERSTE SCHOOLDAGEN?

    Alle leerlingen van het eerste jaar worden op 1 september om 8.25 u. op de speelplaats van het 1ste jaar verwacht. Je leert je klastitularissen, je medeleerlingen en de school kennen via allerlei onthaalactiviteiten.

    Na de onthaaldagen vliegen de leerkrachten er samen met jou écht in en worden de eerste lessen gegeven.

    Je hoeft de eerste schooldag nog geen boeken mee te brengen. Je hebt enkel schrijfgerei, een rugzak en een lunchpakket nodig.

    De leerlingen van 1A zijn tijdens de onthaaldagen op school. De leerlingen van 1B gaan de eerste schooldag buiten school om kennis te maken met elkaar en met de leerkrachten. Na de tweede onthaaldag worden de klassen van 1B samengesteld door de leerkrachten.

    De nieuwe leerlingen van het 2de jaar worden op school verwacht om 8.25 u. Zij krijgen een rondleiding door de school en een aantal praktische richtlijnen. Om 9.20 u. sluiten zij dan aan bij de andere leerlingen van het 2de jaar, die dan pas op school aankomen. In de voormiddag worden zij onthaald door hun klastitularis(sen). Na de middagpauze is er voor hen een activiteit om elkaar beter te leren kennen. Vanaf 2 september starten de lessen in het 2de jaar.

  • KAN IK SPORTEN OP SCHOOL?

    Tijdens elke pauze kan je sporten! Er staan pingpongtafels op de speelplaats van het 1ste jaar, er is een basketbalveldje, een volleybalveld en twee voetbalvelden. Tijdens de middagpauze worden er ook klassencompetities georganiseerd. De sportiefste klas krijgt op het einde van het schooljaar een extra sportdag cadeau.

  • WELKE VAKKEN KRIJG IK IN HET EERSTE JAAR?

    In 1A bestaat de algemene vorming uit de vakken godsdienst, Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, geschiedenis, lichamelijke opvoeding, muziek, beeld, techniek, natuurwetenschappen, aardrijkskunde en mens en samenleving. Daarnaast kies je uit volgende keuzepakketten: Oriëntering, Economie en organisatie, Kunst en creatie, Maatschappij en welzijn of STEM-wetenschappen. In verdieping kan je ook nog kiezen voor het keuzepakket Klassieke talen of Moderne talen en wetenschappen.

    De algemene vorming in het eerste jaar B bestaat uit de vakken godsdienst, flexibel leertraject (Nederlands, wiskunde en maatschappelijke vorming), Engels, Frans, lichamelijke opvoeding, muziek, beeld, techniek en natuurwetenschappen.

  • WELKE VAKKEN KRIJG IK IN HET TWEEDE JAAR?

    In 2A bestaat de algemene vorming uit de vakken godsdienst, Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, geschiedenis, lichamelijke opvoeding, muziek, beeld, techniek, natuurwetenschappen en aardrijkskunde. Daarnaast kies je uit volgende basisopties: Economie en organisatie, Kunst en creatie: Beeld en mode, Kunst en creatie: Muziek en woord, Maatschappij en welzijn of STEM-wetenschappen. In verdieping kan je ook nog kiezen voor de basisoptie Latijn of Moderne talen en wetenschappen.

    De algemene vorming in 2B bestaat uit de vakken godsdienst, Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, lichamelijke opvoeding, muziek, beeld, techniek, natuurwetenschappen en maatschappelijke vorming.

    Daarnaast kies je uit volgende basisopties: Economie en organisatie, Kunst en creatie of Maatschappij en welzijn. Je kan kiezen uit een combinatie van twee basisopties, dan krijg je van elke basisoptie 5 uren per week. Wil je één basisoptie uitgebreider leren kennen, dan heb je daarvan 10 uren les per week. Gaat je voorkeur naar (een pakket met) de basisoptie Economie en organisatie, dan krijg je meer Frans. Jouw computervaardigheden worden in de lessen economie en organisatie versterkt/uitgebreid. In de basisopties Kunst en creatie en Maatschappij en welzijn krijg je een extra uur ICT.

  • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN 1A EN 1A VERDIEPING?

    In 1A ligt de focus op de basisleerstof. In de evaluaties worden enkel de basisdoelstellingen getoetst. Voor Frans en wiskunde krijg je extra tijd om die basisleerstof te verwerken.
    In 1A kan je kiezen voor volgende keuzepakketten: Oriëntering, Economie en organisatie, Kunst en creatie, Maatschappij en welzijn en STEM-wetenschappen. 

    In 1A verdieping krijg je naast de basisleerstof voor alle vakken ook verdiepingsleerstof. In de evaluaties komen ook complexere oefeningen voor. Je hebt in 1A verdieping, naast de keuzepakketten van 1A, nog twee extra keuzepakketten: Klassieke talen en Moderne talen en wetenschappen.

    In 1A verdieping kan je kiezen voor CLIL: je kan geschiedenis in het Engels en/of lichamelijke opvoeding in het Frans volgen.

  • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN STEM-WETENSCHAPPEN EN MODERNE TALEN WETENSCHAPPEN?

    Beide opties zijn geschikt voor leerlingen met een sterke interesse voor wetenschappen.

    Bij STEM-wetenschappen krijg je per week 3 uren wetenschappen en 2 uren programmeren, naast de natuurwetenschappen van de algemene vorming. Door onderzoekend aan de slag te gaan, ontdek je dat alle wetenschappen met elkaar in interactie staan. Bovendien leer je ontwerpen en programmeren. 

    Bij Moderne talen en wetenschappen krijg je 1 uur wetenschappen, naast de natuurwetenschappen van de algemene vorming. Daarnaast zal je je 3 uren verdiepen in de moderne talen Engels, Frans en Nederlands. Hier krijg je geen aparte uren voor programmeren.

  • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN 2A EN 2A VERDIEPING?

    In 2A ligt de focus op de basisleerstof. In de evaluaties worden enkel de basisdoelstellingen getoetst. Voor Frans en wiskunde krijg je extra tijd om die basisleerstof te verwerken.
    In 2A kan je kiezen voor volgende basisopties: Economie en organisatie, Kunst en creatie: Beeld en mode, Kunst en creatie: Muziek en woord, Maatschappij en welzijn en STEM-wetenschappen. 

    In 2A verdieping krijg je naast de basisleerstof voor alle vakken ook verdiepingsleerstof. In de evaluaties komen ook moeilijkere en complexere oefeningen voor. Je hebt in 2A Verdieping, naast de keuzepakketten van 2A, nog twee extra keuzepakketten: Latijn en Moderne talen en wetenschappen.

    In 2A verdieping kan je kiezen voor CLIL: je kan geschiedenis in het Engels volgen.

  • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN 2B FOCUS EN 2B ORIËNTERING?

    Leerlingen die al goed weten welke studierichting zij in het 3de jaar zullen kiezen, moeten geen extra jaar wachten. Zij kunnen in 2B Focus uitgebreid kennismaken met één van de volgende basisopties: Economie en organisatie, Kunst en creatie of Maatschappij en welzijn. Met deze basisopties gaan de leerlingen 10 uren per week aan de slag.

    Leerlingen die hun talenten nog willen ontdekken, kunnen een combinatie van twee basisopties kiezen in 2B Oriëntering. Zij verkennen elke basisoptie 5 uren per week. Na het 2de jaar kunnen deze leerlingen een gerichte studiekeuze maken voor het 3de jaar.

  • WAAR KAN IK MIJN SCHOOLBOEKEN KOPEN?

    Bij je inschrijving krijg je een lijst van boeken die je nodig hebt en informatie over de firma waar je boeken kan bestellen (Campinia Media). 

    Je bent uiteraard niet verplicht om je boeken bij Campinia Media te bestellen; dat kan ook bij een andere firma.

  • WAT IS CLIL?

    CLIL staat voor ‘Content and Language Integrated Learning’. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin je een vak in een andere taal krijgt. In het 1ste jaar verdieping kan je geschiedenis in het Engels en/of lichamelijke opvoeding in het Frans volgen. In het 2de jaar verdieping kan je geschiedenis in het Engels volgen.

    Een CLIL-les is geen taalles. De focus ligt niet op de vreemde taal, wel op de vakinhoud. Je leert de taal niet door die te bestuderen, maar door die actief te gebruiken. Leerkrachten verwachten in CLIL-lessen dan ook geen foutloos taalgebruik, maar stimuleren de spontane omgang in de taal.

    Bij CLIL verwerf je vakkennis én je oefent tegelijkertijd je taalvaardigheid: twee voor de prijs van één dus!

  • KAN IK NA DE LESSEN OP SCHOOL BLIJVEN STUDEREN?

    Leerlingen die om 15.40 u. hun huiswerk op school willen maken, kunnen op maandag, dinsdag en donderdag tot 16.30 u.in de avondstudie op school terecht.

  • KAN IK EXTRA BEGELEIDING KRIJGEN VOOR MIJN LEERPROBLEMEN?

    Lees hier meer over de aanpak en begeleiding van leerlingen met een specifieke zorg.

  • WAT ALS ALLES TE GEMAKKLIJK GAAT EN IK EXTRA UITDAGING ZOEK?

    Wat als de lat nooit té hoog ligt, wat als elke schoolse horde al een 'makkie' bleek? Ons team zet zich in om, samen met jou én met je kind, de talenten van hoogbegaafde kinderen te herkennen en te stimuleren. Op onze school begrijpen we dat elk kind uniek is. Daarom richten wij ons op individuele noden en bieden we begeleiding op maat. Wij zorgen voor een warme schoolomgeving die kennis omarmt en uitdaging en ondersteuning biedt. Wij werken aan een onderwijsomgeving met ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling om zo de grenzen van potentieel te verleggen. 

  • HEB JE ALS LEERLING INSPRAAK?

    Elk jaar worden leerlingen uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor onze leerlingenraad. Als er veel kandidaten zijn, volgen echte verkiezingen. De leerlingenraad wordt begeleid door twee enthousiaste personeelsleden. Van muziek op de speelplaats tot het uitlenen van spellen (zoals Kubb) tijdens de pauze; aan creativiteit geen gebrek!

  • MAG IK KIEZEN BIJ WELKE LEERLINGEN IK IN HET EERSTE JAAR IN DE KLAS ZIT?

    De klassen in het 1ste jaar worden samengesteld per keuzepakket. Je mag bij de inschrijving enkele namen doorgeven van leerlingen waarbij je in de klas zou willen zitten. In de mate van het mogelijke wordt daar rekening mee gehouden als je hetzelfde keuzepakket + basis of verdieping kiest. Er wordt ook geprobeerd om enkele leerlingen uit dezelfde basisschool of uit dezelfde gemeente samen in de klas te zetten.

  • BLIJVEN DE KLASGROEPEN IN HET TWEEDE JAAR HETZELFDE ALS IN HET EERSTE JAAR?

    De klassen in het 2de jaar zijn niet hetzelfde als in het 1ste jaar. Hier worden de klassen opnieuw samengesteld per basisoptie. Je mag weer enkele namen doorgeven van leerlingen waarbij je in de klas zou willen zitten. In de mate van het mogelijke wordt daar rekening mee gehouden.

  • MOET IK EXTRA SCHOOLMATERIAAL KOPEN?

    Voor het schooljaar begint, moet je nog geen aankopen doen. Voor het 1ste jaar doet de school een groepsaankoop van het meeste schoolmateriaal (mapjes, grote en kleine ringmappen, plastic inleghoesjes, snelhechters …). Een rekentoestel kan je begin september met korting kopen via de school.

    Wacht de eerste schooldagen af om van je vakleerkrachten te horen of je nog ander schoolmateriaal zelf kan kopen.

  • kAN IK MIJN SCHOOLMATERIAAL OP SCHOOL BEWAREN?

    Je hebt geen vast klaslokaal waar je schoolmateriaal kan bewaren. Er is wel een mogelijkheid om een locker te huren om je materiaal in te bewaren.

  • LANGS WELKE WEG KAN IK DE SCHOOL BEREIKEN?

    Voetgangers komen de school binnen via de B-poort in de Apostoliekenstraat of via de D-poort in de Deken Adamsstraat.

    Fietsers komen het schooldomein binnen via de E-poort in de Eigenaarsstraat. Parkeer je fiets in één van de fietsenloodsen en doe hem goed op slot. Vergeet in de wintermaanden ook niet je licht uit te zetten.

    Tijdens de eerste schooldagen kan je deelnemen aan de fietspool vanuit verschillende richtingen. Onze leerkrachten fietsen ’s morgens samen met de nieuwe leerlingen naar school om de weg goed te leren kennen.

  • WANNEER KRIJG IK EEN RAPPORT?

    In de A-stroom zijn er tussentijdse rapporten en trimestriële rapporten. De tussentijdse rapporten geven een tussenstand weer van de geleverde prestaties vanaf het vorige rapport, het is een momentopname. Het trimestrieel rapport geeft de resultaten van de examens en van je dagelijks werk weer. Op einde van elk trimester kan je, samen met je ouders, het rapport komen afhalen bij je titularis.  

    De leerlingen van de B-stroom hebben geen examens. Zij hebben voor alle vakken gespreide evaluatie. Deze leerlingen krijgen vier keer per jaar een rapport.

  • WAT MOET IK DOEN ALS IK TE LAAT BEN OP SCHOOL?

    Als je te laat op school komt, ga je eerst langs het leerlingensecretariaat. De medewerkers van dit secretariaat noteren de reden in het leerlingvolgsysteem. Nadien kan je meteen naar je klaslokaal. 

  • MAG IK EEN GSM GEBRUIKEN OP SCHOOL?

    Wanneer je op het schooldomein komt, schakel je je gsm uit. Je gebruikt je gsm niet in de school, tenzij een leerkracht er toestemming voor geeft in de klas.

  • WAT KAN IK DOEN ALS IK GEPEST WORD?

    Het spreekt voor zich dat wij geen pestgedrag aanvaarden op onze school. Bij een melding van een pestsituatie wordt er meteen ingegrepen. Door kort op de bal te spelen en duidelijk te communiceren naar ouders, leerlingen en leerkrachten wordt mogelijk pestgedrag zo snel mogelijk in de kiem gesmoord.

    Uiteraard is het belangrijk dat de school op de hoogte is van een pestsituatie. Je kan altijd terecht bij je klastitularis, de jaarverantwoordelijke, de leerlingbegeleider of de leerlingendirecteur. Zij zullen samen met jou naar een oplossing zoeken.

    Ook als je pestgedrag naar een medeleerling toe opmerkt, kan je best iemand verwittigen zodat de betrokken leerling snel kan geholpen worden.

  • WAT IS SMARTSCHOOL?

    Smartschool is het online leerplatform van onze school. Je kan het vergelijken met een digitale klas. Leerkrachten vullen er een agenda in. Zo weet je wat je thuis moet voorbereiden tegen de volgende les. Wil je extra oefenen of zelf je opdrachten verbeteren? Dat kan. Voor sommige vakken staat er op Smartschool lesmateriaal om thuis mee aan de slag te gaan. Je kan zelf op eender welk moment de resultaten van je taken en toetsen bekijken op Smartschool.

    Zowel jij als je ouders kunnen berichten sturen naar leerkrachten, leerlingen, en alle medewerkers van de school.

    Bij het begin van het schooljaar krijgen jij en je ouders inloggegevens om gebruik te kunnen maken van Smartschool.

    Ook je ouders vinden op Smartschool heel wat informatie. Zo kunnen zij jouw schoolwerk mee volgen in je agenda en ook jouw resultaten en rapporten bekijken. De berichten die via Smartschool worden verstuurd, worden ook bewaard op Smartschool (Intradesk) zodat je die altijd nog kan nalezen.