Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik vind het fijn dat theorie op de voorgrond staat. Ik leer ook heel wat vaardigheden en denk graag na over de ideeën en theorieën, wat mij helpt om kritisch en onafhankelijk te denken. Deze manier van leren bereidt me uitstekend voor op het hoger onderwijs en langs deze weg behaal ik ook een beroepskwalificatie die mij toegang geeft tot de arbeidsmarkt.

Herken jij jezelf hierin? Dan zit je goed in de derde graad D/A

5-6 Wellness en schoonheid

Studiedomein: Maatschappij en welzijn
Finaliteit: Doorstroom hoger onderwijs / Arbeidsmarkt (D/A)

Ik kies Wellness en schoonheid binnen de D/A-finaliteit, want ik …

  • ben geïnteresseerd in het ontwerpen van wellness-strategieën;
  • ben bereid om de technieken van wellnessbehandelingen en schoonheidsverzorgingen te leren en in complexe situaties uit te voeren;
  • wil graag de oorzaken en kenmerken van veelvoorkomende huid- en nagelaandoeningen leren kennen en hoe deze cosmetisch te behandelen zijn of wanneer doorverwijzing nodig is;
  • heb een passie voor het onderbouwd adviseren over wellnessbehandelingen en schoonheidsverzorgingen;
  • blijf graag op de hoogte van de nieuwste trends en wil deze kritisch bekijken;
  • ben gemotiveerd om mijn economische inzichten te vergroten; 
  • vind waarden en normen en ethisch handelen in alle situaties belangrijk.

Deze studierichting staat voor:

Wellness en kennis

In deze opleiding ligt de nadruk op kennis. Je algemene en vakspecifieke kennis wordt breder en dieper. Je leert op een wetenschappelijk onderbouwde manier kijken naar de schoonheidsindustrie en naar de mens in zijn geheel. Je leert kritisch te reflecteren over de opgedane kennis en vaardigheden.

Wellness-behandelingen

Je technieken worden verder geoefend. Je leert nieuwe technieken bij. Je voert deze technieken uit in een complexe situatie en in verschillende settings. 

Wellness en advies

Geduldig en empathisch communiceren met klanten en collega's is jouw tweede natuur. Je groeit in je rol als deskundig adviseur. Je staat altijd klaar om als deskundige oplossingen te bieden als het over wellness en schoonheid gaat. 

 

 

 

Wat leer je in deze studierichting?

  • Je krijgt een brede en diepe algemene basisvorming als voorbereiding op het hoger onderwijs.
  • Je verwerft de beroepskwalificatie Schoonheidsspecialist-adviseur.
  • Je leert strategieën te ontwikkelen gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welbevinden van klanten, rekening
    houdend met diversiteit en toegankelijkheid.
  • Je leert technieken in wellnessbehandelingen en schoonheidsverzorgingen die je toepast in diverse omgevingen.
  • Je leert nieuwe trends en innovaties binnen de wellness-sector. Je bent kritisch over de toepasbaarheid en de effectiviteit.
  • Je ontwikkelt onderzoekcompetenties door zelfstandig te onderzoeken.
  • Je leert over de werking van profitorganisaties in de wellness- en schoonheidsindustrie, inclusief commerciële strategieën en
    klantgerichtheid.
  • Je ontdekt het belang van duurzaamheid in de praktijk, met aandacht voor ecologische aspecten en het opbouwen van langdurige klantrelaties.
  • Je leert samenwerken en je integreren in een professionele setting.

Doelgroep

De meest logische vooropleiding is de tweede graad Wellness en lifestyle. Vanuit een andere doorstroomrichting kan je ook instappen, mits het bijwerken van een aantal basisvaardigheden uit de schoonheidsverzorging.

Finaliteit

Deze opleiding bereidt voor op het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Na het 6de jaar behaal je onderwijskwalificatie 4 en de beroepskwalificatie 'schoonheidsspecialist-adviseur'.

Lestabel

5de jaar 6de jaar
Godsdienst 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 2+1 2+1
Wiskunde 2 2
Wellness en schoonheid:
- Psychologie 1 1
- Toegepaste wetenschappen 3 3
- Artistieke vorming 1 1
- Praktijk wellness 5 5
- Werkplekleren 2 2
- Project 2 2
- Advies & verkoop 2 2
TOTAAL 32 32

Uitleg vakken

De vakken die je binnen het specifiek deel krijgt, omvatten toegepaste wetenschappen waarin je je verder verdiept in de werking van het menselijk lichaam, je onderzoekt welke stoffen een invloed hebben op het menselijk lichaam en leert welke apparaten gebruikt kunnen worden tijdens wellnessbehandeling, alsook het effect ervan.

In het vak psychologie krijg je dieper inzicht in hoe mensen zich ontwikkelen en wat diverse doelgroepen nodig hebben om zich goed te voelen.

Bij artistieke vorming leer je hoe je een ruimte kan decoreren en hoe je vorm kan geven aan affiches en promotiemateriaal.

Tijdens praktijk wellness is het de bedoeling dat je praktisch aan de slag gaat. Je leert, vanuit een theoretische basis, hoe je lichaamsverzorgingstechnieken kan uitvoeren op handen, gelaat, lichaam en voeten.

Advies en verkoop sluit hier nauw bij aan: je leert hoe je doelgericht klanten kan adviseren, speelt in op de behoeften van de klant en onderbouwt en dit alles onderbouwt met een theoretische achtergrond. Je leert wat er naast de praktijk nog nodig is om een instituut te beheren.

Tijdens werkplekleren pas je dit toe in een andere context en leer je technieken die buiten de schoolomgeving worden aangeboden. We gaan op verplaatsing om nieuwe dingen te leren of nodigen een externe gastspreker uit.

Al deze vakken worden geïntegreerd in diverse projecten, zodat je uitgebreid leert begrijpen wat mensen nodig hebben om zich goed te voelen.

Wat nadien?

Met een diploma Wellness en schoonheid op zak kan je kiezen tussen verschillende professionele bacheloropleidingen binnen zowel de Sociale als de Natuurwetenschappen. Zo zijn bijvoorbeeld Gezondheidzorg, Wellbeing- en vitaliteitsmanagement en Onderwijs een mogelijkheid.

Je kan ook gaan werken als schoonheidsspecialist-adviseur.

Ook andere bacheloropleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen van Lichaamsverzorging!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit creatieve studiegebied.

Contact

Campus Klinkstraat, Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Nathalie Rosy