Europese delegatie op bezoek
Leerlingen uit 5 Europese landen lieten zich inspireren door Belgisch afvalbeleid
Heilig Graf ontving van 26 tot en met 30 september 22 leerlingen en 14 leerkrachten uit Spanje, Italië, Hongarije, Portugal en Tsjechië. Tijdens die week kreeg het thema afvalbeheer vorm in een druk weekprogramma, met onder meer een bezoek aan het IOK in Laakdal, Tabloo in Dessel, het Speelkaartenmuseum in Turnhout (circulaire economie) en Umicore in Antwerpen.
Donderdag namen de jongeren deel aan verschillende workshops rond afvalverwerking. En uiteraard stond ook een bezoek aan onze hoofdstad op het programma.
Slapen in gastgezinnen
De 22 leerlingen uit de vijf partnerlanden sliepen in de regio Turnhout bij gastgezinnen. Leerlingen van het Heilig Graf, die zelf ook deelnamen aan de uitwisselingsweek, stelden hun huis open en boden een overnachtingsplaats aan de buitenlandse gast.
Erasmus+project BUGS
Onze school neemt, samen met vijf Europese landen, deel aan het Erasmus+project ‘Building Up Green Skills’. Dit internationaal project, dat twee schooljaren loopt, wil bij jongeren meer bewustzijn creëren rond klimaatverandering en hen actief naar duurzame oplossingen laten zoeken. Hiervoor laten zij zich over de landsgrenzen heen inspireren.
Elk land heeft binnen dit thema eigen specialiteiten die tijdens de uitwisseling centraal staan. Zo focuste de uitwisseling in Tsjechië eerder dit jaar op waargenomen klimaatveranderingen en Spanje op de transitie naar groene energie.
Later dit schooljaar zullen de leerlingen in Italië overleggen rond duurzaam voedsel, in Portugal rond biodiversiteit en in Hongarije rond duurzame steden en gemeenten.
Eind september was België dus het gastland en bogen de jongeren zich over afvalbeheer.
De leerlingen zijn enthousiast. Zo vertelt Chloé van Horen: "Het project BUGS is een super interessant project. Je bent bezig voor de wereld en voor je eigen toekomst. Ik vind het geweldig om met verschillende culturen kennis te maken. Ook maak je vrienden in allerlei soorten landen en als je die relaties goed verzorgt, zijn dit connecties voor het leven.”
Ook Felix Roovers (6 Humane wetenschappen) is opgetogen: “Het is interessant om te horen hoe andere landen het klimaatprobleem aanpakken, meer specifiek: hoe ze afval behandelen en verwerken. Maar ook de uitwisseling op zich is boeiend, om zo de anderen en hun culturen beter te leren kennen.”