Wetenschapsdag
Onze STEM-leerlingen van de 3de graad organiseerden op donderdag 21 april een bijzondere Wetenschapsdag. In samenwerking met externe partners stuurden zij een High Altitude Balloon 35 kilometer de ruimte in. Naast wetenschappelijke meettoestellen ging ook een zelfgeschreven stiftgedicht mee de lucht in. Misschien was dit wel hét gedicht dat ooit het dichtst bij de kosmische ruimte is geraakt!
VOORMIDDAG: Oplaten weerballon
De leerlingen van de 3de graad STEM boksten een Wetenschapsdag in elkaar voor de leerlingen van de andere wetenschapsrichtingen. De dag stond onder meer in het teken van straling, DNA en ruimtevaart.
Een hoogtepunt van deze dag was ongetwijfeld het oplaten van de weerballon, zo vertelt Sofie Tielen, opleidingsverantwoordelijke STEM: “In de voormiddag lieten de leerlingen een High Altitude Balloon op in de omgeving van de Stadsboerderij in Turnhout. Zij brachten deze ballon tot een hoogte van 35 km, zodat de aanwezige experimenten en meettoestellen aan een voldoende groot pakket straling werden blootgesteld. Aan boord van deze weerballon waren gistcellen aanwezig, die bij terugkomst werden geanalyseerd via een PCR-test. De bedoeling was om mutaties in het DNA waar te nemen. Via verschillende meettoestellen aan boord werd er continu, vanaf het opstijgen, zuurstof en ozon gemonitord worden. Met een Geiger-Mullerteller en TLD-toestel werd deeltjesstraling opgemeten. Niet enkel UV-straling, maar ook druk en temperatuur werden gelogd."
In de voormiddag stond ook een wetenschappelijk spel op het programma, uitgewerkt door de leerlingen van 6 STEM.
Externe partners
Het oplaten van de weerballon voor onderzoeksprojecten is een unieke gebeurtenis, waar een intense voorbereiding met verschillende toelatingen aan voorafging.
Onze STEM-opleiding werkt vaak samen met externe partners, ook voor de realisatie van dit project. De zendamateurs On4nok hielpen de leerlingen bij het oplaten en terugvinden van de weerballon en zorgden voor een constante radioverbinding met de ballon. De leerlingen van 6 Accountancy en IT gaven de data in real time weer op hun zelf ontwikkelde website.
Björn Baselet van het SCK in Mol zorgde voor een sterke ondersteuning bij de voorbereiding van de analyse van de bestraalde gistcellen.
MIDDAG: Interactieve lezing door Hetty Helsmoortel (Nerdland)
Tijdens de middag gaf Hetty Helsmoortel, bekend van Nerdland, een interactieve lezing over CRISPR, een revolutionaire techniek om aanpassingen uit te voeren op het DNA. Hetty omschreef de mogelijkheden, maar ook de gevaren en ethische dilemma’s die dit met zich meebrengt.
NAMIDDAG: Workshops
Na de lezing konden de leerlingen deelnemen aan twee workshops naar keuze:
- Onderscheid levende - dode gistcellen
- Radio: contact basisstation en weerballon
- Voorspelling van de landing
- DNA
- Gelpack / Hotpack
- Arduino en sensoren
- Lezing Baselet: raderdiertjes
Wat een ontzettend boeiende dag!