Start opleiding Defensie en veiligheid
Vanaf 1 september 2021 biedt Heilig Graf, als enige school in de Kempen, de gloednieuwe opleiding ‘Defensie en veiligheid’ aan in de derde graad secundair onderwijs. Deze opleiding biedt een antwoord op de groeiende vraag naar gemotiveerde kandidaten bij Defensie, de bewakingssector, brandweer, gevangenissen en politie.
Profiel leerlingen
Leerlingen die het vierde jaar ASO, KSO of TSO succesvol hebben afgerond, kunnen deze studierichting starten. De opleiding richt zich tot leerlingen die ervan dromen om in een veiligheidssector aan de slag te gaan en die gemotiveerd zijn om aan hun conditie te werken. Ook interesse voor wetgeving is niet onbelangrijk.
Er is geen specifieke vooropleiding. Omdat de veiligheidsberoepen bepaalde eisen stellen aan hun kandidaten, zijn er wel een reeks toelatingsvoorwaarden. Die zijn voornamelijk gericht op sportieve en medische geschiktheid.
Lessenpakket
Het lessenpakket omvat Basiscompetenties veiligheidsberoepen, Recht, Mens en samenleving, Veiligheidstechnieken en een reeks algemene vakken. Observatieactiviteiten, cursussen, briefings en inleefstages helpen de leerlingen om een realistisch beeld te krijgen van de verschillende veiligheidsberoepen. Tijdens de opleiding ontmoeten de jongeren ook ervaringsdeskundigen. Op die manier kunnen ze, eens afgestudeerd, een weloverwogen keuze maken.
Wat na deze opleiding?
Opleidingscoördinator Nic Andriessen licht de mogelijkheden toe: ‘Na de opleiding hebben de leerlingen meer dan een diploma secundair onderwijs in handen. Ze kunnen rekenen op een reeks attesten, getuigschriften en certificaten die ze nodig hebben om een van de veiligheidsberoepen te starten. Tijdens het zesde jaar kunnen ze deelnemen aan toelatingsproeven, waardoor ze na de zomer hun nieuwe job al kunnen aanvatten. Willen leerlingen zich verder verdiepen, dan kunnen ze na het zesde jaar gaan verder studeren voor een specifiek veiligheidsberoep. Blijkt een job in de veiligheidssector toch niet echt hun ding, dan kunnen deze leerlingen doorstromen naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.’
Samenwerking overheidsdiensten
Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs, het Federale Ministerie van Defensie, Justitie en Binnenlandse zaken en de vertegenwoordigers van de onderwijsverstrekkers bundelden de krachten om deze opleiding vorm te geven. De samenwerking tussen onderwijs en de Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken is niet nieuw. Al meer dan tien jaar werken ze samen aan de opleidingen ‘Veiligheidsberoepen’ (specialisatiejaar BSO) en ‘Integrale veiligheid’ (Se-n-Se TSO), 7de-jaarsrichtingen die Heilig Graf ook aanbiedt. Met deze nieuwe opleiding richten ze zich nu tot een jonger doelpubliek.