Bezieling
Wijs, het vierletterwoord, wil oproepen wie wij willen zijn: een warme, vernieuwende school met een jarenlange traditie van goed onderwijs, waar jonge mensen gevormd worden tot sterke, loyale, kritische en geëngageerde persoonlijkheden. Dat zijn de normen die we aanhouden in onze school, zó willen we jonge mensen benaderen.
Als christelijke school hebben we onze wortels in de waarden van het Evangelie waarop de zusters van het Heilig Graf hun lange en degelijke traditie hebben gebouwd: engagement, verdraagzaamheid, solidariteit vooral met de mensen die minder kansen hebben, openheid en respect voor alles wat leeft en ook voor het religieuze.
De zusters lieten zich leiden door de Verrijzenisspiritualiteit. Verrijzenis, opstanding, bevrijding, emancipatie, in beweging komen, durven, een vrije geest hebben… het staat nog steeds centraal in het samenleven en werken in deze school.
Verrijzenis wil zeggen dat iederéén geroepen is tot leven: wij, leerlingen, leerkrachten, ondersteunend personeel hebben de opdracht om goed leven mogelijk te maken, elkaar tot leven te roepen. Al generaties lang zijn we daarin verankerd.
Solidariteit en engagement: Het was de beweegreden van de zusters toen ze onderwijs boden aan de kinderen die, veel te jong, in de fabrieken moesten werken: ze gingen naar de fabrieken toe of gaven hen ’s zondags les. De kinderarbeid werd bij wet verboden en het waren de zusters van het Heilig Graf die als eersten in Vlaanderen volwaardig, Nederlands onderwijs aanboden aan meisjes. Kritisch waren ze, de zusters, en volhardend in hun overtuiging dat niemand achtergesteld mocht worden, dat ieder de kans moest krijgen zijn of haar talenten te ontwikkelen, ook meisjes. (Het grote aanbod van studierichtingen was een keuze in functie van de verscheidenheid aan talenten die de zusters bij hun leerlingen ontdekten. En die wilden ze alle kansen geven.
Openheid, verdraagzaamheid en respect: De uitdagingen voor de school waren steeds weer te vinden in de tijdsgeest en wat die betekende voor het leven van mensen. En ook nu wil de school deel uitmaken van de evoluerende maatschappij. We willen open, kritisch en vooruitziend inspelen op de mogelijkheden en de problemen die zich stellen in onze samenleving, in respect voor de andere. Daarvoor moeten we keuzes maken. Het is immers onze bekommernis dat ons handelen het leven van iedereen ten goede komt én mogelijk maakt.
Dit zijn onze wortels, dit is ook onze bezieling. Ze geeft ons richting en hoop, ze is onze voedingsbodem en helpt om te blijven geloven dat er veel goeds mogelijk is in deze wereld en dat wij als christelijke school, als mensen, daaraan kunnen bijdragen.