Overslaan en naar de inhoud gaan

Word jij een 'HELT'?

Humane wetenschappen, Economische wetenschappen, Latijn en Moderne talen

Heilig Graf heeft, naast STEM-opleidingen, ook een stevig aanbod alfawetenschappen. De opleidingen Humane wetenschappen, Economische wetenschappen, Latijn en Talen stomen de leerlingen met voorsprong klaar voor een breed palet van bachelor- en masterstudies.

Onze leerlingen doen het goed in het hoger onderwijs. Wellicht geven onze troeven hen een streepje voor:

Onderzoekscompetentie

Onze school zet sterk in op het ontwikkelen van onderzoekscompetenties bij leerlingen. Via verschillende projecten verwerven zij de kennis en vaardigheden om wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren. Zo geven we leerlingen de instrumenten mee om zelf actief kennis te verwerken. Het geeft hen een mooie voorsprong op tal van (academische) vervolgstudies.

Taaluitwisseling

Een taal leer je niet enkel uit boeken. Een theoretische basis is cruciaal om een taal te kunnen doorgronden, maar vlot communiceren in een andere taal leer je het best in interactie en contextueel.
Taaluitwisselingsprojecten zijn daarbij een grote troef. Onze school laat leerlingen via verschillende media corresponderen met leerlingen uit andere landen. Daarnaast krijgen zij ook de kans om op uitwisseling te gaan over de taalgrens (Wallonië). Zo krijgen de leerlingen een stevige taalboost, het verbreedt hun horizon en elk jaar worden tijdens deze uitwisseling ook fijne vriendschapsbanden gesmeed.

Uniek vak: 'Wereldwijs'

In het vak 'Wereldwijs' komen de grote uitdagingen van de hedendaagse wereld aan bod. De inhouden wisselen, want worden gelinkt aan de actualiteit, bv. vergroening van onze economie, klimaatopwarming, hyperdiversiteit, energievoorziening …

De manier van werken is wel steeds dezelfde: leerlingen oriënteren zich eerst op het thema en selecteren een persoonlijke invalshoek (cultureel, economisch, artistiek, wetenschappelijk, historisch …), zij passen onderzoeksmethodes toe en rapporteren vervolgens hun bevindingen aan hun medeleerlingen en leerkrachten. Heel boeiend!

Veelzijdige excursies

Onze school kiest bewust voor excursies, om een brug te slaan tussen het leren in de klas en de buitenschoolse realiteit. Die informele leeromgevingen maken theoretische inhouden voor jongeren tastbaar en extra boeiend.
Zo trekken onze leerlingen onder meer naar Breendonk, de Westhoek en Brussel. De concrete invulling van die uitstappen is veelal richtingoverschrijdend (bv. voor Nederlands of geschiedenis), maar ook richtingsspecifieke bezoeken staan op het programma.
Een interactieve en creatieve driedaagse naar Parijs is voor veel leerlingen ook een hoogtepunt in hun schoolcarrière.

Interne projecten

Niet enkel buitenshuis, maar ook op school wordt theorie geconcretiseerd via verschillende boeiende projecten. Zo zijn er o.a. taaloverschrijdende projecten (rond de Middeleeuwen, poëzie, fotografie ...), is er een politieke dag (leerlingen debatteren met politici en ontdekken zo de politieke stiel en werking), het TEXI-project (jongeren ontwikkelen een eigen mediaconcept en proeven zo van communicatiewetenschappen) en Engelse rollenspelen (leerlingen spelen bv. de mock trial van Roald Dahl's ‘Lamb to the slaughter’ of bewerken een scène uit ‘The Great Gatsby’).

Deze projecten worden uiteraard niet lukraak op poten gezet. Elk project biedt een stevige meerwaarde aan het lessenpakket en verruimt de blik van de leerlingen.  

Profiel 'HELT'-leerling

Je bent een homo universalis. Je bent niet alleen geïnteresseerd in oude of moderne talen, menswetenschappen of economie, maar wil ook een brede en kritische kijk op de wereld.

Je krijgt nieuwe, complexe leerstof vlot onder de knie. Je wil een studierichting volgen op hoog niveau, met het oog op een bachelor- of masterstudie.

Je hebt een analytische geest. Je kan hoofd- en bijzaken goed onderscheiden en ziet snel logische verbanden tussen leerstofonderdelen.