Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappij en Welzijn

7 Integrale veiligheid

Integrale veiligheid is bedoeld voor leerlingen die belangstelling voelen voor de veiligheids- en bewakingssector. Je verwerft kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een functie in deze sector, zoals omgaan met agressie, stressbestendigheid in noodsituaties, psychologische conflicthantering, besluitvaardigheid, flexibiliteit ... Observeren en rapporteren behoren ook tot je takenpakket. Hiervoor moet je zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. De opleiding bereidt je voor op een job als bewakingsagent, brandweerman, politieagent of een andere veiligheidsfunctie.

Voordat je deze richting start, zullen we even peilen naar jouw motivatie en zal je ook een fysieke proef moeten doen. Daarna geven we je een positief of negatief advies om de opleiding aan te vatten. We zoeken immers jonge mensen die sterk in hun schoenen staan, met de nodige zelfbeheersing en burgerzin.

Aangezien je na de opleiding een belangrijke maatschappelijke functie zal vervullen, moet je van onberispelijk gedrag zijn (uittreksel uit het strafregister) en een medische goedkeuring kunnen voorleggen bij aanvang van de richting.

Doelgroep

Je kan de richting starten na het behalen van een diploma secundair onderwijs en mits je voldoet aan de specifieke voorwaarden van deze richting.

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Lestabel

7de jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 5
Nederlands 2
Frans 2
Engels 2
Recht 4
Veiligheidstechnieken EHBO 1
Veiligheidstechnieken communicatie 2
Veiligheidstechnieken Mens en maatschappij 3
Veiligheidstechnieken Cultuur 1
Veiligheidstechnieken Private veiligheid (1 u. intern en 1 u. extern) 2
Werkplekleren/stages 4
Veiligheidstechnieken Politie 2
Veiligheidstechnieken Brandweer 1
ICT 1
TOTAAL 34

Uitleg vakken

Naast de theoretische vakken zoals recht en mens & maatschappij, is sport een belangrijk onderdeel van de opleiding. Aangezien communicatie centraal staat in de veiligheidssector, vertegenwoordigen de taalvakken eveneens een aanzienlijk aandeel van het lessenpakket. Via werkplekleren, bedrijfsbezoeken en (observatie)stages maak je kennis met de praktijk van het werken als politieagent, brandweerman en bewakingsagent.

Wat nadien?

Na deze opleiding kan je je op de arbeidsmarkt begeven. 

Als je geslaagd bent, behaal je een Se-n-Se (Secundair na secundair) getuigschrift Integrale Veiligheid. Daarnaast kan je een aantal officieel erkende attesten behalen zoals:

  • een algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent (Alvorens in de private bewakingssector aan de slag te kunnen, moet je het psychotechnisch onderzoek goed doorstaan.),
  • een attest 'voetbalsteward',
  • een attest 'divisiechef',
  • een attest 'VCA VOL',
  • attesten 'brandweer': attest 'bedrijfshulpverlener',  attest 'gepast reageren bij crisissituaties', attest 'brand, preventie en elementaire brandbestrijding', attest 'kleine blusmiddelen', attest 'werken op hoogte', attest 'materialen voor brandbestrijding', vrijstelling cognitieve proef 'federaal geschiktheidsattest' en module 'levensreddende handelingen' (in samenwerking met de school, door en onder de verantwoordelijkheid van de brandweerschool toegekend),

Uiteraard moet je voor al die afzonderlijke attesten wel slagen. Na Integrale Veiligheid kan je verschillende professionele bachelors volgen zoals de bacheloropleiding Maatschappelijke veiligheid.

Ook andere opleidingen die in je interessesfeer liggen, zijn mogelijk. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze opleiding Maatschappelijke veiligheid!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit uitdagende studiegebied.

Contact

Klinkstraat 3, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Maud Somers