Overslaan en naar de inhoud gaan

6 Architecturale en binnenhuiskunst

Studiedomein: KUNST EN CREATIE

De klemtoon binnen ABK ligt op kunst- en technische vakken. Het verwerven van een beeldende taal vraagt heel wat van je, in combinatie met het pakket algemene vakken: een goed georganiseerde studiemethode, zelfstandigheid en een onderzoekende houding.

Je leert nieuwe vormen bedenken en ontwerpen. Architectuur en interieurs uit het verleden en heden worden bestudeerd. Je leert bewust ontdekken, ervaren, ontwikkelen en visualiseren van een eigen beleving van de wereld.

Bovendien leer je dat vorm, ruimte, functie, constructie en materiaal met elkaar verbonden zijn en krijg je inzicht in kleuren, structuren en ruimtes.

Doelgroep

Leerlingen die in het vierde jaar Beeldende en architecturale kunsten (BAK) of Beeldende en architecturale vorming (BAV) volgden. Andere vooropleidingen zijn individueel te bekijken..

Finaliteit

Deze opleiding is een voorbereiding op het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt

Lestabel

6de jaar
Godsdienst 2
Nederlands 3
Frans 2
Engels 2
Wiskunde 2
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 1
Kunstgeschiedenis 2
Atelier
> Kunst en cultuur 2
> Ontwerpatelier 6
> Wetenschap en techniek 2
> Constructie 3
> Waarnemingstekenen 3
> Computertekenen -
TOTAAL 34

Uitleg vakken

Het vak kunstgeschiedenis belicht in hoofdzaak het groeiproces van de ‘beeldende kunsten’ (architectuur, sculptuur en schilderkunst) vanaf de oudheid tot vandaag. In het vijfde jaar volg je dit proces tot eind negentiende eeuw en in het zesde jaar ligt de nadruk op de twintigste eeuw. Je krijgt een theoretische onderbouw en leert de meest representatieve kunstwerken visueel herkennen en situeren.

In het vak kunst en cultuur ligt de focus op de relatie tussen het ruimtelijke concept en de artistieke, economische, maatschappelijke en sociale context. Je onderzoekt en analyseert interieur en architectuur, meubelkunst en design uit het heden en verleden.

(Waarnemings)tekenen staat in functie van het ontwerpproces en het presenteren van het ontwerp. Perspectieftekenen staat centraal.

Via ontwerpatelier verwerf je inzicht in creatieprocessen en ontwerpstrategieën. Je leert ontwerpen in de taal van de architectuur.

 

In de derde graad zijn verschillende vakken onderdeel van je geïntegreerde proef (GIP). De geïntegreerde proef is een opdracht die je op een zelfstandige, persoonlijke en gemotiveerde wijze tijdens het zesde jaar uitvoert. Het procesmatige karakter en de regelmatige contacten met je mentor dragen bij tot een persoonlijke ontwikkeling van jezelf en je werk. De GIP-resultaten van alle kunstafdelingen worden samengebracht in een tentoonstelling.

In wetenschap en techniek krijg je inzicht in de eigenschappen en toepassingen van de belangrijkste grondstoffen, basismaterialen en afgeleide producten. De toepassing van techniek in gebouwen wordt onderzocht.

In constructie leer je omgaan met de architecturale tekenconventies en haar specifieke tekeninstrumenten. Architectuur wordt technisch ontleed en opgetekend.

In het vak computertekenen leer je werken met de programma’s Vectorworks en Artlantis. In Vectorworks maak je plannen en 3D-modellen. Die modellen exporteer je naar Artlantis, zodat je een virtuele wereld creëert waarin jouw ontwerp centraal staat.

Les in een vreemde taal

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin het mogelijk is om bepaalde vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een andere taal te volgen dan het Nederlands. Tijdens een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Op deze manier leer je al doende Frans of Engels. 

Wat nadien?

Architecturale en binnenhuiskunst (ABK) vormt een goede voorbereiding op professionele opleidingen binnen Toegepaste kunst en Architectuur.

Dankzij een voldoende groot pakket algemene vakken, behoren ook verschillende bacheloropleidingen buiten de kunstsector tot de mogelijkheden, zoals lerarenopleidingen Plastische opvoeding of een opleiding (kleuter)onderwijs. Concrete informatie over alle mogelijke vervolgopleidingen vind je op www.onderwijskiezer.be.

Misschien ook interessant voor jou?

Onze belevenissen op sociale media

Er borrelt, bruist en leeft heel wat in onze studierichtingen Beeldende kunsten!

Snuif via deze Facebookpagina of deze Instagrampagina de sfeer op van dit artistieke studiegebied.

Contact

Campus Patersstraat, Patersstraat 28, 2300 Turnhout

Opleidingsverantwoordelijke: Daan Buys