Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschiedenis Heilig Graf

Geschiedenis campus Klinkstraat

Begin 20ste eeuw

Om iets te doen aan de slechte werkomstandigheden in enkele private ateliers wordt een vakvereniging voor kantwerkers opgestart. Eén van de doestellingen is de oprichting van een nieuwe kantschool (meer informatie over deze voorgeschiedenis vindt u bij Achtergrondinformatie).

1910

Zes van de zeven private kantschooltjes smelten samen tot één grote, gevestigd in de Klinkstraat. Deze Modelkantschool met zeven klassen en ‘meesteressen’ wordt op 7 november 1910 plechtig geopend door Kardinaal Mercier. In één van de gevels wordt volgende steen ingemetseld: “Deze kantschool werd gesticht en aan het H. Hert van Jezus toegewijd in het jaar OH 1910. V. Adams, deken – J. Wouters, bestuurder – J. Crols, bouwmeester – A. Hendrickx, aannemer”.

Het katholieke vrouwenblad ‘De Lelie’ omschreef de nieuwe lokalen als volgt: “De school is ingericht in een uitsluitend daartoe opgetrokken gebouw, al de eischen der gezondheidsleer werden streng opgevolgd, aan goede verluchting is de meeste zorg besteed; het licht stroomt binnen langs twee zijden, waarvan de eene, een mooie tuin met boomen en bloemen.

Ongetwijfeld zal de stichting van eene dergelijke modelkantschool door heel het land, en ingezonderheid door hen, die belangstellen in de heropleving van het kantbedrijf, met vreugde worden begroet en zullen Regeering, provincie en gemeente niet nalaten de inrichting mild te steunen.” 

Mede-oprichtster van De Lelie en vermoedelijke auteur van het artikel was … Zuster Marie Jozefa Haeck, in die jaren algemeen directeur van het Heilig Graf, waar men toch ook een kantschool had. Wist de visionaire zuster toen al dat het Heilig Graf en de Klinkstraat tot elkaar voorbestemd waren?

1915

De naam van de school verandert in Kant- en Naaischool.

1934

De naam verandert opnieuw, ditmaal in Naaischool.

1955

Vanaf nu wordt gesproken van de Sint-Lutgardisschool.

1994

Het Sint-Lutgardisinstituut gaat intensief samenwerken met het Heilig Graf.

2001

Beide scholen versmelten nu ook officieel tot één geheel. Tegenwoordig spreken we van ‘Heilig Grafinstituut – Campus Klinkstraat’.

2004-2005

De eerste graad verhuist naar Campus Apostoliekenstraat, de al bestaande middenschool van het Heilig Graf.

Achtergrondinformatie

Brugse kant en Mechelse kant kennen we allemaal, maar ook Turnhout is eeuwenlang een centrum voor kantnijverheid geweest. Aanvankelijk werd dit ambacht in familiekring uitgeoefend en doorgegeven. Sinds de 17de eeuw was er ook een kleine kantschool op het Begijnhof.

De grovere kant diende hoofdzakelijk voor boerinnenmutsen, tafelgarnituur en hoevegordijntjes; de fijnere variant voor o.a. doopgewaden en kledij voor de betere dames.

In de 19de eeuw ontstonden enkele private kantschooltjes. Daar moest schoolgeld worden betaald, maar tegelijk verdienden de meisjes er al wel wat. De werkomstandigheden waren er verre van ideaal.

In 1871 startte het Heilig Graf in het Papenstraatje (de huidige Baron Dufourstraat) een beroepskantschool waar naast ‘de stiel’ ook algemene vorming werd bijgebracht. Tot aan WO I was de school succesvol; daarna begon het leerlingenaantal te dalen. In 1931 werd de school gesloten.

Lees meer over...

De algemene geschiedenis
De geschiedenis campus Apostoliekenstraat
De geschiedenis campus Patersstraat